logo F1online.sk

Cunoda má bod, no de Vries sa nevyznamenal: Bola to moja hlúpa chyba

Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2023

V Azerbajdžane sa nám mohlo zdať, že inžinieri zabudovali do monopostov AlphaTauri magnet, ktorý ich priťahoval k bariéram. Obaja jazdci si s nimi potykali. V nedeľu za to draho zaplatil Nyck de Vries, pre ktorého sa jazdy skončili už po deviatich kolách.

Holandský jazdec vyrazil do pretekov z osemnásteho miesta. V prvom kole sa dostal pred Valtteriho Bottasa, no približne tu sa výpočet jeho úspechov končí. O pár kôl neskôr totiž neodhadol prejazd piatou zákrutou a po kontakte s bariérou si zničil zavesenie ľavého predného kolesa.

“Bola to čisto moja chyba, moja zodpovednosť. Môžem k tomu povedať len toľko, že to bolo hlúpe a zbytočné,” sype si popol na hlavu Nyck de Vries, ktorý je v priebežnom hodnotení šampionátu na poslednej priečke. “Teraz mi nezostáva iné, len sa pohnúť ďalej a koncentrovať sa na ďalšie podujatie. Vďakabohu, že už na ďalší víkend nás čakajú preteky a budeme sa musieť pozerať dopredu.”

Aspoň bude zamestnaný a nebude musieť myslieť na svoje chyby v kvalifikácii a pretekoch. Holanďan je síce formulový začiatočník, ale skúseností má už dosť, veď je šampiónom Formuly 2, Formuly E a jazdil aj vo WEC. “Je to trochu čudná zákruta, pretože sa začína približovať k vám. Ja som bol príliš blízko. Bola to chyba, je to čisto moja chyba. Nemôžem to hodiť na nikoho iného.”

De Vries rýchlostne zaostáva a na konte nemá ani bod. Verí však v obrat. “Isté chvíle ma napĺňajú optimizmom. V istých momentoch už od Džiddy ukazujeme rýchlosť, ale z rôznych dôvodov a pre rôzne okolnosti sme to nedokázali pretaviť do hmatateľného výsledku. Stráviť to bude ťažké, ale teraz musíme ísť ďalej a pokračovať v tomto procese. Ja osobne verím, že sa to otočí.”

Ani Júki Cunoda neuzavrel víkend v Baku bez ujmy. V šprinte jazdil s poškodeným predným krídlom a trafil bariéru, po čom stratil pneumatiku a zlomil si zavesenie pravého zadného kolesa. Až po hlavných pretekoch mohol byť spokojnejší. Prakticky celú veľkú cenu odjazdil vo vláčiku za Landom Norrisom, ktorého zas zdržovali Esteban Ocon a Nico Hülkenberg.

Spomínaná dvojica však musela absolvovať poslednú zastávku v boxoch, a tak sa Cunoda teší z druhého bodu v sezóne. “Celé preteky som bol za inými autami, ľahko ste mohli spraviť chybu,” opisoval frustráciu, ktorú cítil aj Lando Norris pred ním.

Japonca to mrzelo aj pre to, že sa v boxoch ocitol tesne pred de Vriesovou nehodou a výjazdom safety caru. “Stratil som pozíciu, takže som sa musel poriadne koncentrovať. Auto bolo OK, hlavne naša rýchlosť na rovinkách. V tomto ohľade sme sa zlepšili. Mali sme problémy v druhom sektore, ale to sme čakali. Po sobote mechanici odviedli skvelú robotu, že všetko opravili. Som veľmi spokojný.”

“Poviem úprimne, že som tu čakal siedme alebo ôsme miesto, no aj tak mám pocit, že sme využili náš balík najlepšie, ako sa dalo. Musíme pokračovať vo vývoji a zlepšovať sa. Dúfam, že od jedného dňa dokážeme bojovať konzistentne, teda rovnako ako v nedeľu,” doplnil.

Súvisiace články