logo F1online.sk

V AlphaTauri dúfali v Q2, ale Cunoda zahviezdil a dostal tím do štvrtého radu

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2023

Neboli to len Alpine a McLaren, ale do Baku priviezlo nenápadné (ale stále výkonnostné) upgrady aj AlphaTauri. Tento tím sa v prvých troch pretekoch sezóny nesmierne trápil a kvalifikačné výsledky monopostu AT04 neboli ani trochu lichotivé. V Azerbajdžane sa však Júkimu Cunodovi podarilo prelomiť kliatbu a dostal svoj tím do štvrtého radu.

Úpravy karosérie spolu s charakterom okruhu pomohli k úspechu. AlphaTauri bolo v Baku historicky veľmi silné a Júki Cunoda to v piatok aj potvrdil ôsmym miestom. Ako však sám priznal, takýto výsledok nečakal v garáži nikto.

„Postup do Q3 som neočakával. Naším cieľom bolo postúpiť do Q2. Vedeli sme, že v porovnaní s prvými troma pretekmi by sme mali mať lepšie tempo, ale dúfali sme v postup do Q2 a na to som sa aj sústredil,“ povedal po kvalifikácii Júki Cunoda.

„Nakoniec je z toho prvá účasť v Q3 v tejto sezóne. Myslím si, že všetci v tíme sú s týmto výsledkom spokojní a je to dobrá odmena za ich úsilie. Na toto podujatie sme priviezli vylepšenia zamerané na zlepšenie rýchlosti na rovinkách. S tým sme mali v posledných pretekoch problémy, ale podarilo sa nám to výrazne zlepšiť,“ dodal Cunoda.

Dvojnásobne sklamaný je pri pohľade na Júkiho výsledok jeho tímový kolega Nyck de Vries. Ten v prvej časti kvalifikácie spôsobil svojou nehodou v tretej zákrute červené vlajky. Zdalo sa, že to bola jazdecká chyba, ale to ešte nie je isté. Aj sám Nyck naznačil, že auto nemuselo byť v poriadku, ale zatiaľ sme sa nedozvedeli, či to tak skutočne bolo.

„Som veľmi sklamaný,“ povedal po kvalifikácii de Vries. „Zdalo sa, že náš balík bude na tejto trati silný, čo sa v tréningu aj potvrdilo. Dúfali sme, že z toho budeme v kvalifikácii ťažiť, ale bohužiaľ, popoludní sme hneď od začiatku čelili prekážkam. Ešte neviem, čo presne sa stalo, keďže som musel hodinu čakať pri trati a zatiaľ som sa nestretol s nikým z tímu.“

„Úprimne, neviem, čo sa stalo. Celé sa udialo strašne rýchlo. V prvej a druhej zákrute prebehlo všetko bez problémov, takže nechcem robiť žiadne unáhlené závery,“ dodal holandský pretekár.

Súvisiace články