logo F1online.skF1online.sk

Leclercove kúzla v Baku! Monačan vybojoval senzačnú pole position

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2023

Trvalo to hodinu a pol, vyžiadalo si to nejeden zničený monopost a nejednu červenú vlajku, ale kvalifikácia na Veľkú cenu Azerbajdžanu nakoniec dospela k nečakanému záveru. Charles Leclerc predviedol, že pokiaľ ide o rýchlosť na jedno kolo, málokto na svete sa mu môže rovnať a doviedol svoje Ferrari k senzačnej pole position.

V nedeľu prvýkrát v sezóne neuvidíme na pole position Red Bull. Ale poďme pekne postupne. Prvá časť kvalifikácie v Baku trvala nesmiernych 45 minút. Prvé červené vlajky zapríčinil Nyck de Vries, druhé Pierre Gasly. Obaja sa nedokázali zmestiť do tretej zákruty a kvalifikácia pre nich skončila.

Pokračovali aj technické problémy Kevina Magnussena, ktorého zradil motor a znemožnil mu riadne sa zapojiť do kvalifikácie. Spolu s touto trojicou sa po dvoch červených vlajkách porúčali už v Q1 aj Nico Hülkenberg a Kuan-jü Čou.

Od Q2 už všetko prebiehalo hladko a nehody nahradil vyrovnaný boj. Po druhej časti to veľmi biedne vyzeralo s Mercedesom, ktorého v tejto časti porazili hneď dvaja jeho zákazníci. Lewis Hamilton bol posledným postupujúcim z desiateho miesta, George Russell vypadol. Spolu s ním aj Ocon, Bottas a piloti Williamsu. Naopak, oba McLareny a oba Aston Martiny, na rozdiel od Russella, postúpili ďalej. Za zmienku stojí, že deviateho Piastriho a jedenásteho Russella delilo len osemnásť tisícin sekundy.

V Q3 to favoriti vybalili naplno. Charles Leclerc v priebehu piatka ukazoval, že by ako jediný mohol vyzvať Red Bully, a nakoniec to aj potvrdil. V prvom pokuse zajazdil úplne identický čas ako Max Verstappen, v tom druhom ešte zrýchlil, kým pilotom Red Bullu akosi došiel dych.

Leclerc tak s náskokom 188 tisícin sekundy skončil prvý pred oboma Red Bullmi. Trápiacemu sa Carlosovi Sainzovi „nakladal“ v priebehu celého piatka a Španiel napokon skončil štvrtý so stratou 813 tisícin sekundy. Nečakaný výsledok vyčaril všetkým v garáži Scuderie široký úsmev na tvárach.

Lewis Hamilton napokon zachránil česť Mercedesu a na piatom mieste bude najvyššie postaveným pilotom s motorom nemeckej automobilky. Šiesty skončil Alonso, siedmy Norris, ôsmy vynikajúci Cunoda, deviaty Stroll a desiaty Piastri.

V sobotu bude program odlišný. Najprv nás od 10:30 čaká šprintový rozstrel, ktorý určí poradie na štarte sobotného šprintu.

FOM

Súvisiace články

Diskusia