logo F1online.sk

Pérez teraz potrebuje vyhrať na poriadnom okruhu, prehlásil Horner

Sergio Pérez a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2023

Bahrajnský „ovál“, Baku, Monako, Singapur, Džidda a opäť Baku. Sergio Pérez vyhral v kariére šesť veľkých cien a ako vidíte z ich menoslovu, takmer výhradne sa jedná o mestské okruhy. Mexičanovi to medzi múrmi skrátka sedí, ale keď to v boji o titul myslí vážne, bude musieť začať vyhrávať aj na – ako ich nazval jeho šéf Christian Horner – „poriadnych“ okruhoch.

Jeho jediné víťazstvo na tzv. permanentnom okruhu prišlo ešte v roku 2020 po divokých pretekoch v Sachíre, keď sa mu podarilo z posledného miesta prebojovať až na prvé. Vtedy čelil veľmi neistej budúcnosti, ale aj zásluhou tohto úspechu mu nakoniec dal šancu Red Bull, kde má v roku 2023 jedinečnú príležitosť zabojovať o titul.

Stať sa majstrom sveta však vyžaduje v prvom rade konzistenciu a asi ťažko dokráča až na vrchol, keď bude vyhrávať výhradne na pouličných tratiach. Po skončení poslednej veľkej ceny mu to pripomenul aj jeho šéf.

„Checo rozhodne učinil zadosť svojmu statusu kráľa mestských okruhov a bol to preňho neuveriteľný víkend,“ povedal Christian Horner.

„V sobotu vyhral šprint, samozrejme, v nedeľu mal trochu šťastie s načasovaním výjazdu safety caru, ale svoje vedenie časom zvýšil na takmer štyri sekundy a preteky kontroloval.“

„Chopil sa teda svojej príležitosti a pretavil ju v toto skvelé víťazstvo. S Maxom na seba tvrdo tlačili a nevyhli sa kontaktom s múrmi. Mali sme v pláne nechať ich tlačiť na pílu počas celej dĺžky pretekov,“ dodal šéf Red Bullu.

Sám Pérez po pretekoch niekoľkokrát zopakoval, že to s bojom o titul myslí vážne. Vďaka úspešnému víkendu v Baku sa dotiahol na rozdiel šiestich bodov, takže jeho súboj s Maxom Verstappenom určite nie je rozhodnutý. Podľa Hornera však potrebuje ukázať podobné tempo aj na otvorených okruhoch.

„Musí to dokázať aj na normálnej trati. Je vynikajúci na mestských okruhoch – všetky svoje víťazstvá s naším tímom dosiahol na mestskej trati. Vyhral dvakrát v Baku, vyhral v Singapure, vyhral v Monaku, vyhral v Džidde, takže v tom musí pokračovať aj na poriadnych okruhoch,“ povedal Horner.

K priamemu súboju pilotov Red Bullu na trati napokon v Azerbajdžane nedošlo, ale vzhľadom na dominanciu tohto tímu k tomu skôr či neskôr dôjde. Podľa slov ich šéfa vraj nikomu nič zakazovať nebudú, ale pod jednou podmienkou.

„Myslím si, že rok 2018 sa každému v tomto tíme vryl hlboko do pamäti,“ spomína Horner na slávnu kolíziu Verstappena a Ricciarda v Baku. „Diskutovali sme o tom v nedeľu ráno. Môžu slobodne pretekať, ale neželáme si opakovanie roku 2018. Maximálne na seba tlačili a nakoniec ich od seba delilo len málo.“