logo F1online.sk

Alonso sa rozhodol vychovávať Strolla: V ďalších rokoch bude lídrom tímu on

Fernando Alonso a Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2023

Možno ste ani vy v nedeľu neverili vlastným ušiam. Fernando Alonso a Lance Stroll sa džentlmensky núkali, kto by mal útočiť na Carlosa Sainza, a následne Španiel cez vysielačku posielal tipy na lepšie nastavenia svojmu kolegovi. Karun Čandhok si oprávnene kládol otázku: Kto vlastne sedí v Alonsovom aute? Na Alonsa z minulých rokov sa to rozhodne nepodobalo. Po pretekoch svoj kolegiálny prístup vysvetlil tým, že sa snaží Strollovi pomôcť stať sa skutočným lídrom.

Aston Martin sa zatiaľ ohňostrojom v stajni úspešne vyhýba. Fernanda Alonsa to v novom pôsobisku veľmi baví, a tak ochotnejšie pomáha aj svojmu tímovému kolegovi, ktorý mu očividne nerobí veľké problémy. A hoci aj v minulosti mal kolegov, ktorí boli od neho pomalší, vtedy si nevychovával vlastných súperov.

Fernando Alonso sa tak po pretekoch pustil do vysvetľovania, čo ho vlastne primälo staviť na takýto prístup. Azerbajdžanská spolupráca vraj pramení zo spoločnej komunikácie. “Počas víkendu sa veľa rozprávame, už od štvrtka. Bavíme sa o tom, aké sme mali v minulosti z niečoho pocity, čo spravíme v premávke, ako vyzerá plán pre každého z nás.”

“Ak v aute počas pretekov máme pocit, že sme sa o niečom nerozprávali, no druhému autu by nejaká nová informácia mohla pomôcť, tak ju posunieme tímu,” objasnil zverejnenie svojich tipov ohľadom brzdného balansu rodák z Ovieda.

Stajni to pomôže skôr sa dostať na vrchol, zároveň sa na ňom dlhšie udržať. “V tomto športe strávim ešte pár sezón, ale nebude ich veľa. Nasledujúcich 10-15 rokov bude našu stajňu viesť Lance. Dúfam teda, že počas týchto mojich pár rokov dokážem Lanceovi pomôcť.”

Fernando Alonso sa už viackrát delil o garáž s menej skúseným jazdcom. Môžeme si spomenúť na Lewisa Hamiltona, Stoffela Vandoorna, Romaina Grosjeana či Estebana Ocona. S viacerými sa lúčil s otvoreným nožom vo vrecku, no i napriek tomu tvrdí, že úzka spolupráca so Strollom preňho nie je žiadna novinka. “V minulosti sme už tak spolupracovali, ale len časť mojich vysielačiek sa dostala do prenosu. Z nejakého dôvodu mi je teraz réžia viac naklonená.”

LAT Images/Aston Martin

Lance Stroll a Fernando Alonso sa v zóne pre novinárov zvítali objatím. Kanaďan až v týchto chvíľach zistil, že pokyn upraviť brzdný balans v skutočnosti neprišiel od tímu, ale od jeho skúsenejšieho kolegu.

Ako vysvetľuje Stroll svoju vysielačku, že na Alonsa nebude útočiť? “Obaja sme mysleli na preteky. On mal lepšiu rýchlosť, preto som naňho nechcel tlačiť. Mal som pocit, že bude rozumnejšie na začiatku pretekov manažovať. Následne však ufujazdil. Na tvrdej zmesi mal veľmi dobrú rýchlosť a ja som mal problémy s balansom. Nedostal som sa do pohody.”

Šéf tímu Mike Krack si nevie vynachváliť súžitie Fernanda Alonsa a Lancea Strolla. Prináša samé benefity. “Na ich spolupráci a komunikácii sa ukazuje Fernandova a Lanceova vyspelosť. Očividne pochopili, že druhé zelené auto nie je súper, súperi sú tí ostatní. Ak sa nám podarí zachovať tento harmonický vzťah, ak budú jeden na druhého tlačiť, ale zároveň si pomáhať, tak nám to z dlhodobého hľadiska len pomôže.”

Novinári vzápätí nadhodili, že im to pripomína vzťah dvoch bratov; staršieho a mladšieho. “Lance nie je mladší brat,” pokrútil hlavou 51-ročný Luxemburčan, “oni sú si rovní. Veľakrát Fernando skúma, čo robí Lance, a platí to aj naopak. Sú to správni kolegovia, nie je to ako vzťah staršieho a mladšieho brata.”