logo F1online.sk

Piastri schudol tri kilá. Víkend v Azerbajdžane prežil na štyroch hriankach

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2023

Pretekať vo Formule 1 nie je vždy med lízať. V Azerbajdžane sa o tom presvedčil Oscar Piastri. Austrálčana po celý víkend trápili žalúdočné problémy, no i napriek tomu podal sympatický výkon a obsadil jedenáste miesto. Odmeny v podobe bodov sa, žiaľ, nedočkal.

Pilot kráľovnej motoršportu počas štandardných pretekov stratí približne tri kilogramy. Piastri bol však po šachovnicovej vlajke až o šesť kíl ľahší ako na začiatku víkendu. Pre otravu jedlom mal totiž problém čokoľvek v sebe udržať, a tak výrazne schudol.

Oscar Piastri po sobotňajšom šprinte vynechal mediálne povinnosti, aby sa dal aspoň trochu dokopy. V nedeľu zvládol odjazdiť celú dĺžku pretekov. “Myslím, že ešte stále ma drží adrenalín, ale ráno som sa cítil o trochu lepšie. Počas pretekov ma to až tak neovplyvňovalo, no v porovnaní so začiatkom víkendu som oveľa ľahší!”

“V nedeľu som sa cítil asi najlepšie z celého víkendu, hoci to veľa neznamená. Fyzicky to bolo náročné, hlavne v sobotu. Myslím, že za celý víkend som zjedol len štyri hrianky. Pred Miami musím niečo zjesť,” hovorí 22-ročný Austrálčan.

O Piastriho problémoch informoval aj Karun Čandhok, ktorý sa dokonca zhováral s Piastriho manažérom Markom Webberom. To on Čandhokovi prezradil, že Oscar od štvrtku schudol tri kilá, ku ktorým musíme prirátať ďalšie tri počas samotných pretekov.

“Je to škoda, že sme zaostali za bodmi o jednu priečku, ale v prostrednej časti pretekov sme nemali rýchlosť. Viac sa toho nedalo urobiť,” povzdychol si Piastri. “Som rád, že som tento víkend prežil a veľa sa toho naučil. Počas pretekov som sa veľa dozvedel o pneumatikách a ako ich lepšie manažovať. Nabudúce nám to všetko pomôže zabojovať o body.”

Piastriho nakoniec pochválil aj šéf tímu Andrea Stella. Jeho snahy označil za ohromujúce. “Pri pohľade naňho by ste ani nepovedali, že sa necíti veľmi dobre. Oscar sa s tým vysporiadal ohromne, pretože dokonca ani nám to nechcel spomínať. Zachováva si chladnú hlavu a zostáva zocelený.”

Piastri na body nedosiahol, ale Landovi Norrisovi sa to podarilo. Nakoniec to bola strastiplná cesta, keďže britský jazdec musel takmer celé preteky sledovať zadné krídlo Haasu, ktorého nie a nie predbehnúť. Aerodynamika McLarenu je jedna z najmenej efektívnych v štartovom poli. Cez súpera sa dostal až po Nemcovej chybe.

“Boli to dlhé preteky. Po 20 kolách som dúfal, že už bude koniec,” priznal Lando Norris v mixzóne. “Mali sme smolu, že safety car vyšiel jedno kolo po našej zastávke. Pozície sme vlastne ani nestratili, spadli sme len za Hülkenberga a Ocona, no oni ešte museli prezuť.”

Virtuálne bol teda stále na deviatej priečke, aj keď reálne na jedenástej. “Nebolo to rozhodujúce. Keby som bol pred nimi, asi by som bol osamotený, pretože ostatní by mi utiekli. Získali sme dva body, takže musím s tým byť spokojný.”

Už cez víkend nás čaká ďalší rýchly okruh, ktorý sa McLarenu nebude veľmi páčiť. Aj v Miami sú dlhé rovinky. Norris si uvedomuje, že jeho tím má vážny problém. “Vieme, akú máme rýchlosť na rovinkách, no aj tak to bolo dosť šokujúce. Predbiehanie bolo v takýto deň takmer nemožné.”

Obyčajne platí, že ak je monopost pomalý na rovinkách, tak exceluje v zákrutách. Autá z Wokingu sa vymykajú aj tomuto pravidlu. “Nie je to tak, že by sme v zákrutách mali oveľa viac prítlaku, že by sme sa tam na súperov doťahovali a následne na rovinkách boli pomalí. My sme v zákrutách rovnako rýchli [ako oni] a na rovinkách sme pomalí.”

“V Miami nás asi čaká niečo podobné. Je to však nová trať, preskúmame aj niektoré vylepšenia a azda sa trochu zlepšíme. Naše vylepšenia by tam mali fungovať lepšie ako tu. Máme dosť vecí, z ktorých sa vieme poučiť. Body berieme a ideme do ďalšieho týždňa,” uzavrel víkend v Baku.