logo F1online.skF1online.sk

V jedinom tréningu v Baku delilo Verstappena a Leclerca len 37 tisícin sekundy

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2023

Vedeli sme, že to bude divoký tréning a tímy budú chcieť využiť každú minútu na trati, ale skutočne sme neočakávali, že sa toho udeje toľko. Niekoľko žltých vlajok, jedna červená vlajka a v závere veľmi vyrovnaný súboj Ferrari a Red Bullu. Podľa očakávania bol nakoniec rýchlejší líder šampionátu.

Poďme pekne postupne. Trvalo asi minútu, kým na začiatku jediného tréningu víkendu vyšla na trať kompletná dvadsiatka pilotov. Okamžite sa vynorili problémy s premávkou aj múrmi, ktoré sú v Baku nesmierne blízko.

Videli sme viacero drobných incidentov a nemá zmysel menovať všetky. Za zmienku však rozhodne stoja problémy Júkiho Cunodu, Kevina Magnussena a monopostov Alpinu.

Japonský pretekár sa roztočil v tretej zákrute a došlo ku kontaktu s múrom. Dôsledkom bol zlomený ráfik a defekt. Júki sa následne zrejme dopustil chyby, keď sa snažil čo najrýchlejšie vrátiť do boxov, čím všetko len zhoršil. Nakoniec bolo evidentné, že došlo k poškodeniu podlahy, difúzora a dokonca aj zadného krídla. Po provizórnych opravách (aj s pomocou lepiacej pásky) sa Cunoda nakoniec vrátil na trať.

Také šťastie už nemali piloti Alpinu a Kevin Magnussen. Gasly a Magnussen to odstavili prakticky súčasne. Prvý menovaný pravdepodobne pre stratu hydraulického tlaku a následný nemalý požiar v útrobách monopostu, druhý pre stratu tlaku paliva. Alpine sa následne rozhodol neposlať na trať ani Estebana Ocona pre „možný problém v zadnej časti monopostu“. Francúzsky tím, ktorý do Baku priviezol vylepšenú podlahu, tak zažil katastrofický štart do víkendu.

Po reštarte sa nám dianie upokojilo. V záverečných desiatich minútach vyslali tímy svojich jazdcov na čerstvých mäkkých pneumatikách a zrodila sa nám zaujímavá kvalifikačná simulácia.

Svoje kvality a sebadôveru v jazde na jedno kolo opäť potvrdil Charles Leclerc, ktorý sa v závere nakrátko ocitol na čele, ale nakoniec ho s mikroskopickým náskokom 37 tisícin sekundy zosadil Max Verstappen. Tretie miesto obsadil Sergio Pérez a štvrté (so stratou až 584 tisícin sekundy na Verstappena) Carlos Sainz.

Veľmi kvalitný výkon predviedli aj Lando Norris a Nyck de Vries, ktorí dokázali poraziť pilotov Aston Martinu. Tí však mali trochu odlišný program než ostatní a takému Fernandovi Alonsovi chýba reprezentatívny čas na mäkkých gumách.

Podobne sú na tom aj piloti Mercedesu, ktorí mali v úvode problémy s brzdami a obaja strávili nejaký čas v garáži. Ani jeden z nich nenasadil v tréningu mäkké pneumatiky.

Kvalifikácia, ktorá určí poradie na štarte nedeľných pretekov, začína o 15:00 hod.

FOM

Súvisiace články

Diskusia