logo F1online.sk

Vasseur kritizuje „agresívnu“ komunikáciu AlphaTauri. Prebieha prestavba Ferrari?

Laurent Mekies a Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 4. 2023

V stredu večer pred skončením neplánovanej „uhorkovej sezóny“ sa ako blesk z jasného neba zjavila správa, že Laurent Mekies sa po sezóne stane novým šéfom tímu AlphaTauri. Doterajší pretekový riaditeľ Ferrari a pravá ruka šéfa Frédérica Vasseura tak po mnoho týždňov trvajúcich špekuláciách Maranello napokon opustí.

Vasseur však nebol z komunikácie svojich súperov nadšený. Bolo trochu zvláštne sledovať, ako sa Mekies objavil vo štvrtok v Baku v saku s logom Ferrari a v spoločnosti svojho šéfa. Je celkom zrejmé, že počas nadchádzajúceho víkendu bude pokračovať vo svojej role pretekového riaditeľa Ferrari.

Mekies má so Scuderiou platnú zmluvu a podmienky jej skončenia neboli definitívne dohodnuté a uzavreté. AlphaTauri tak oznámilo príchod nového šéfa, ktorý však má stále platnú zmluvu s konkurenčným tímom. Nedostal tak ešte definitívnu zelenú od svojho čoskoro už bývalého zamestnávateľa.

„V prvom rade chcem povedať, že je to pre Laurenta obrovská príležitosť. Mám s ním dobrý vzťah a určite mu nebudem v ničom brániť,“ ubezpečil svojho krajana pred novinármi v Baku Frédéric Vasseur.

„Rovnako si však myslím, že pokiaľ ide o načasovanie, tak bolo AlphaTauri možno trochu agresívne so svojím tlačovým stanoviskom. S Laurentom máme uzavretý dlhodobý kontrakt a musíme s ním prebrať detaily.“

„Mojou úlohou je chrániť záujmy Ferrari a Ferrari bude vždy na prvom mieste, čo znamená, že ešte musím prediskutovať podmienky jeho odchodu,“ dodal Vasseur.

Je celkom zrejmé, že Fred naráža na dĺžku „plateného voľna“, ktoré musí každý významný zamestnanec pred prestupom ku konkurenčnému tímu absolvovať. AlphaTauri pravdepodobne ráta s Mekiesom k 1. januáru 2024, ale štandardná dĺžka „dovolenky“ je pre najvyššie postavené osobnosti Ferrari dvanásť mesiacov.

„Máme s Laurentom platnú dlhodobú zmluvu a musíme nájsť najlepšie riešenie pre Ferrari,“ zopakoval Vasseur. „O ukončení našej vzájomnej spolupráce rozhodneme na základe načasovania jeho odchodu do AlphaTauri.“

Za krátku dobu je to ďalšia významná persóna Ferrari na odchode, čo však vzhľadom na počínanie tímu v posledných rokoch nemusí byť nevyhnutne zlá správa. Najprv sa porúčal boss Mattia Binotto, potom David Sanchez (zodpovedný za aerodynamický koncept monopostu) a teraz aj Binottova a Vasseurova pravá ruka.

„Stratiť dvoch ľudí z 1600 nie je nič dramatické. Sila celého tímu a sila kolektívu je vždy dôležitejšia než sila jednotlivca,“ hovorí Vasseur.

„Musíme mať na pamäti, že najdôležitejší je tím. Ten máme a ohromným tempom naberáme nových ľudí, možno o tom nehovoríme, ale masívne naberáme nových zamestnancov.“

„Urobíme to postupne, pretože organizáciu nevybudujete za dva týždne. Dobre viete, že náborový proces vo Formule 1 je dlhý a bolestivý, ale pracujeme na tom. Nečakajte, že jedného dňa prídeme s novou organizáciou. Prebehne to krok za krokom a niečo postupne zavádzame,“ povedal tajomne šéf Ferrari.

Ťažko odhadnúť, čo tieto slová môžu znamenať. Je to klasické klišé pre médiá alebo Vasseur skutočne plánuje obmeniť fungovanie celého tímu? Aj Charles Leclerc však pred novinármi v Baku naznačil, že v zákulisí sa niečo deje.

„Je jasné, že mimo okruhu prebieha reštrukturalizácia tímu,“ prehlásil Leclerc.

„S Laurentom sme mali naozaj dobrý vzťah, ale všetci v tíme chápeme, že takáto príležitosť sa neodmieta. Tím je viac ako jeden človek a som pevne presvedčený, že s Fredovými nápadmi bude naša budúcnosť skvelá,“ dodal monacký pretekár.

Súvisiace články