logo F1online.sk

Bude po Tostovi nasledovať Marko? Uvidíme po sezóne, odkázal čerstvý osemdesiatnik

Franz Tost a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 4. 2023

Pozície tímových šéfov prechádzajú v posledných rokoch zemetrasením. Na súčasnom štartovom rošte nájdeme už iba štyroch, ktorí zasadli do svojej stoličky pred rokom 2022             ; a po tejto sezóne zostanú len traja. Po dlhých osemnástich rokoch opustí pozíciu šéfa AlphaTauri Franz Tost, ktorého nahradí Laurent Mekies.

Môžeme to vnímať ako začiatok významných zmien v štruktúrach Red Bullu? Tost patrí k skutočným veteránom sveta motoršportu a vo svojej funkcii sa za tie roky veľmi osvedčil. Aj jeho čas sa však naplnil a po sezóne uvoľní svoje miesto mladšiemu Mekiesovi, ktorý týmto končí vo funkcii pretekového riaditeľa Ferrari.

„S Oliverom Mintzlaffom (generálnym riaditeľom pre korporátne projekty a investície Red Bullu, pozn. red.) sme absolvovali priateľský rozhovor a aj Franz Tost bol prítomný na schôdzke,“ povedal v rozhovore pre OE24 Helmut Marko, ktorý vo štvrtok pred VC Azerbajdžanu oslávi 80. narodeniny.

„Tost zostane vo funkcii šéfa AlphaTauri do konca sezóny a potom zaujme rolu poradcu,“ potvrdil Helmut stredajšie novinky.

Táto výmena obrátila pozornosť práve na Tostovho dávneho priateľa Marka, ktorý má byť ďalším na rade. V kuloároch sa veľa povráva o jeho pokrivenom vzťahu s Mintzlaffom a takisto po túžbe Red Bullu omladiť svoj káder. Osemdesiatročný Rakúšan pomaly stráca v padoku svojich najbližších, na jeseň nás navždy opustil Dietrich Mateschitz a po sezóne odchádza ďalší jeho krajan Franz Tost.

„Zatiaľ sa o moju budúcnosť nemusíte obávať. Teraz ideme vybojovať titul a potom sa uvidí,“ odpovedal Marko vyhýbavo, ktorý bol v tomto rozhovore až netradične stručný. Odmietol aj špekulácie, podľa ktorých ho má vo funkcii nahradiť Sebastian Vettel.

„Tieto správy považujem za nezmysel a pokiaľ viem ja, tak Sebastian je stále vo fáze sebapoznávania. Len ťažko si dokážem predstaviť, že by teraz chcel viac pracovať a ešte k tomu cestovať na všetky preteky,“ odkázal Marko.

Nepraje si vraj ani žiadnu bujarú narodeninovú oslavu. „Oslávime to v lietadle cestou do Baku. Nechcem žiadnu veľkú oslavu – nedeľné víťazstvo by bolo tým najlepším darčekom,“ odkázal čerstvý osemdesiatnik.

Súvisiace články