logo F1online.skF1online.sk

Pretekárske autá v ostatných sériách sa Formule 1 ani neblížia, prehlásil de Vries

Nyck de Vries
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 4. 2023

Aký je rozdiel medzi Formulou 1 a pretekárskymi strojmi v ostatných sériách? Na to sa môžeme opýtať mnohých ostrieľaných borcov, ktorí vo svete motoršportu už preskákali všeličo. Skúsenosti Nycka de Vriesa však patria k tým najčerstvejším a holandský pretekár verí, že môžu AlphaTauri pomôcť.

V ostatných rokoch si vyskúšal monoposty viac ako polovice súčasných tímov F1, vytrvalostné preteky, IndyCar a Formulu E. Aj keď je Nyck de Vries vo Formule 1 oficiálne nováčikom, má vo svojich 28 rokoch vo svete motoršportu bohaté skúsenosti.

„Mal som veľké šťastie a mohol si zajazdiť so širokou škálou najrôznejších áut, takisto vidieť fungovanie rozličných tímov, dokonca aj vo Formule 1,“ povedal de Vries na sociálnych sieťach svojej súčasnej stajne.

„Určite som sa počas toho naučil, že najrôznejšie šampionáty a autá vyžadujú rôznorodo pestrú paletu schopností, aj trochu odlišné prednosti, aby ste v nich dokázali uspieť. Zároveň by som však povedal, že pretekárske autá – a takisto aj pretekárske základy – sú v podstate rovnaké naprieč všetkými pretekárskymi sériami.“

„Myslím si, že možnosť vyskúšať si tieto najrôznejšie autá, série a tímy, ma urobila veľmi komplexným jazdcom. Dalo mi to príležitosť nahliadnuť do najrôznejších prostredí a spoznať ich fungovanie.“

„Do Formuly 1 teda prichádzam ako nováčik, ale svojmu tímu môžem priniesť skúsenosti z najrôznejších sérií a áut, ktoré som si v posledných rokoch vyskúšal,“ dodal de Vries.

Na otázku, či môže vyzdvihnúť jednu konkrétnu vlastnosť, ktorá odlišuje monopost Formuly 1 od ostatných pretekárskych strojov, Nyck odpovedal: „Formula 1 spomedzi všetkých týchto áut vyniká rýchlosťou.“

„Úroveň priľnavosti, rýchlosť v zákrutách, brzdenie, to všetko je extrémne vysoké; nič sa tomu nedokáže ani priblížiť. Samozrejme, pretekárske základy zostávajú rovnaké, ale záťaže a rýchlosti, v ktorých Formula 1 funguje, sú skrátka na inej úrovni,“ hovorí de Vries.

„Povedal by som, že Formula E je výnimočná požiadavkami na kognitívne uvažovanie v priebehu pretekov. Podľa mňa vyžaduje viac ovládania, ale pokiaľ ide o pocit v aute, tak Formula 1 je skrátka na inej úrovni,“ dodal de Vries.

Súvisiace články

Diskusia