logo F1online.sk

Bottasovi sa zákaz zahrievacích dečiek nepozdáva: Nepovažujem to za správne

Valtteri Bottas
© Twitter/Alfa Romeo
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 3. 2023

Pokiaľ všetko pôjde tak, ako má, od roku 2024 dôjde vo Formule 1 k zákazu tzv. „zahrievacích dečiek“. Pirelli už v súčasnosti na výrobe pneumatík, ktoré by zahrievacie dečky nepotrebovali, tvrdo pracuje, a na pomoc si prizvalo hneď niekoľko pretekárov – medzi nimi aj Valtteriho Bottasa. Tomu sa zákaz prikrývok, podobne ako jeho bývalému tímovému kolegovi Lewisovi Hamiltonovi, vôbec nepáči.

Len prednedávnom sa trinásťpalcové kolesá zmenili na osemnásťpalcové. Tentokrát dôjde v oblasti „kolies“ zrejme k ďalšej zmene, týka sa však pneumatík. Tie by si od roku 2024 mali vystačiť bez tzv. zahrievacích dečiek, ktoré sú v súčasnosti neodmysliteľnou súčasťou Formuly 1.

Lewis Hamilton sa už medzičasom vyjadril, že zákaz zahrievacích dečiek považuje za „nezmyselný“ a „nebezpečný“. V obdobnom duchu, hoci rétoricky menej ofenzívnom, to vníma aj Valtteri Bottas.

„Je to celkom nový koncept pre autá Formuly 1. Autá čelia veľkému zaťaženiu, a tak vyrobiť pneumatiku, ktorá funguje od vysokých až po nízke teploty, vôbec nie je jednoduché,“ nechal sa počuť Valtteri Bottas.

„Myslím si, že Pirelli na tom naozaj tvrdo pracuje. Je zrejmé, že zahrievanie je trocha problematické, pokiaľ nemáte k dispozícii prikrývky. Bahrajn je však [kde sa testy s novými sadami pneumatík konali, pozn. red.] pravdepodobne najjednoduchšia trať na zahriatie pneumatík. Na testoch to tak bolo zvládnuteľné.“

Bottas zdôraznil, že nové pneumatiky budú mať kratšiu životnosť a spochybnil, či sa Formula 1 uberá tým správnym smerom.

„Nárast tlaku je pri nových pneumatikách masívny. Keď začínate s chladnými pneumatikami a dostanete sa s nimi na  100 °C , tak nárast tlaku v nich je enormný, čo výrazne zvyšuje degradáciu pneumatík.“

„Na základe môjho osobného názoru sa domnievam, že nejdeme správnou cestou, ale musím povedať, že v Pirelli pracujú naozaj tvrdo a samozrejme, nezáleží na nás, čo sa stane v budúcnosti,“ uzavrel Bottas.

Súvisiace články