logo F1online.sk

Sergio Pérez po Verstappenovom odstúpení podržal Red Bull a vybojoval pole position

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2023

Kvalifikačné predpoklady sa nakoniec nepotvrdili. Maxa Verstappena o druhú pole position v sezóne pripravil “zásah zhora”, ktorý vo svete Formuly 1 voláme technický problém. Z pole position sa tak teší Sergio Pérez, ktorý po odstúpení svojho kolegu nedal nikomu ani pomyslieť na to, že by sa Red Bullu uchmatol pole position.

Nádeje Maxa Verstappena pohasli v druhej časti kvalifikácie. Holandský pretekár vyrazil na trať a všetko sa zdalo byť v poriadku, no počas rýchlho kola jeho auto vydalo zvláštny zvuk a stratilo výkon. Úradujúci šampión vo vysielačke reportoval problémy s motorom a pomaly sa vrátil do boxov, kde vyskočil z auta a musel sa zmieriť s osudom. Red Bull nakoniec potvrdil, že problémovou súčiastkou bol hnací hriadeľ.

Sergio Pérez však držal štafetu červených býkov a postupne vylepšoval sobotňajšie maximum. Čas na stopkách nakoniec stlačil až na úroveň 1:28,265, čo stačilo na druhého Charlesa Leclerca o 0,155 sekundy a na tretieho Fernanda Alonsa už o takmer päť desatín sekundy.

Práve Alonso je však jeho prvým skutočným súperom. Charles Leclerc totiž po výmene riadiacej jednotky elektroniky stratí desať miest. Aj tak Monačan môže byť spokojný so svojím výkonom, najmä v kontraste s Carlosom Sainzom, ktorý nepôsobil dojmom, že je vo svojej koži, a skončil až piaty za Georgeom Russellom.

Šieste miesto patrí Lanceovi Strollovi. Kanaďan mohol skončiť aj vyššie, keďže v poslednom kole zajazdil niekoľko fialových minisektorov, no nezvládol ideálne poslednú časť trate. Strata troch desatín v záverečnom sektore spečatila jeho výsledok.

Do najlepšej desiatky sa dostali oba Alpiny, čo bolo pred nedeľou kľúčové. Francúzsky tím sa môže pochváliť výbornou pretekovou rýchlosťou, vďaka čomu by Esteban Ocon mohol vylepšiť svoje siedme a Pierre Gasly desiate miesto.

Ôsmy skončil Lewis Hamilton pred Oscarom Piastrim. Austrálskemu rodákovi sa na rozdiel od Landa Norrisa podarilo postúpiť z Q1. Na rozdiel od svojho kolegu mal viac šťastia, keďže v prvej časti kvalifikácie obaja trafili bariéru. Žiaľ, v prípade Landa Norrisa to malo vážne následky. Mechanici už auto nestihli dať dokopy.

Logan Sargeant v kvalifikácii neodjazdil reprezentatívny čas z viacerých dôvodov. Jeden rýchly čas mu zmazali komisári za prekročenie bielej čiary na cieľovej rovinke, v ďalšom kole sa roztočil, nuž a posledný pokus zabalil už v prvej zákrute, v ktorej nedobrzdil.

Image