logo F1online.sk

Sainz má opäť problémy nadobudnúť sebadôveru: Charles ukázal, čo toto auto dokáže

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2023

Carlos Sainz sa na začiatku sezóny 2023 ocitol vo veľmi podobnej situácii, akú zažíval v úvode tej minulej. Jeho Ferrari nie je také poslušné, a zadná časť taká stabilná, ako by si španielsky pretekár prial, s čím si však jeho tímový kolega Charles Leclerc (opäť) dokáže poradiť oveľa lepšie.

Rodák z Madridu stratil v kvalifikácii na Monačana viac ako pol sekundy, čo je obrovské číslo vzhľadom na fakt, že obaja obsluhujú rovnaký stroj. Niet divu, že bol Carlos po sobote sklamaný, ale vzhľadom na stratu nemal dôvod na výhovorky. Skrátka otvorene priznal, ako sa veci majú.

„V treťom tréningu som sa cítil dobre,“ povedal ešte po sobotnej kvalifikácii Sainz. „Z nejakého dôvodu však bol prvý sektor mojím hlavným a najväčším problémom.“

„Nedokázal som prinútiť pneumatiky, aby mi dovolili zatlačiť v prvej a druhej zákrute aj vo vysokorýchlostnej sekcii. Keď som na to trochu viac zatlačil, auto sa trhalo a zmietalo.“

„Nakoniec som bol o tri alebo štyri desatiny pomalší, čo je na jeden sektor naozaj veľa, takže očividne je tu niečo, čomu som ešte neporozumel alebo to nedokázal poskladať,“ povedal Carlos, ktorý podľa vlastných slov skúšal všetko možné, aby situáciu napravil.

„Pohrával som sa s prípravnými a výjazdovými kolami, ale pneumatiky sa v prvom sektore nepodarilo zapnúť. Druhý a tretí sektor už boli v poriadku.“

„Tento monopost nemá najpredvídateľnejšiu zadnú časť, akú som v živote skúsil. Stále si nie som istý, či je to autom alebo prípravou pneumatík. Musíme to ešte trochu preskúmať,“ dodal Sainz.

Jeho tímový kolega Charles Leclerc však dokázal, že to ide aj lepšie. Monacký pretekár síce na Red Bull nemal, ale ukázal svoje kvality a schopnosť lepšie pracovať s monopostom SF-23, ktorý sa zatiaľ nejaví ako jedno z majstrovských diel Ferrari. Charles síce v sobotu na prvé miesto nedosiahol, ale dokázal sa aspoň dostať blízko, čo jeho tímový kolega musel aj uznať.

„Myslím si, že Charles ukázal, čo toto auto dokáže. Keby všetko prebiehalo čisto, mohli sme v nedeľu štartovať z prvého radu. Nemali sme však najlepšiu kvalifikáciu a musel som v Q2 nasadiť dve sady čerstvých pneumatík, takže mi potom nezostali dve do Q3,“ povedal Sainz.