logo F1online.sk

Na úlomky z Piastriho monopostu zrejme doplatil aj Bottas: Niečo nebolo v poriadku

Valtteri Bottas
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2023

Po štvorbodovom záreze pre Alfu Romeo na úvodných pretekoch sezóny v Bahrajne prišlo tak trochu stretnutie s realitou v Džidde. Valtteri Bottas dokonca ako jediný dostal od lídra celé kolo. Po skončení pretekov si prepad monopostu C43 nevedel úplne vysvetliť.

Kvalifikačný výsledok švajčiarskeho tímu bol úplne identický ako v Bahrajne. Jediný rozdiel spočíval v tom, že Kuan-jü Čou teraz skončil na dvanástom a Valtteri Bottas na trinástom mieste, kým dva týždne predtým to bolo opačne.

Preteky už rovnako ako v Bahrajne nedopadli. Čínskemu pretekárovi nepomohol výjazd bezpečnostného vozidla a Fín zas zápasil so svojím autom, ktoré zrejme bolo od prvého kola poškodené.

„Mám podozrenie, že som v prvom kole prešiel po dosť veľkom úlomku medzi druhou a štvrtou zákrutou,“ povedal médiám po skončení pretekov Valtteri Bottas.

„Mohol som to cítiť pod podlahou, takže zrejme došlo k nejakému poškodeniu – to je v tomto momente moje jediné vysvetlenie,“ dodal fínsky pretekár.

Pomerne nevinná kolízia Pierra Gaslyho a Oscara Piastriho v prvom kole tak napáchala poriadne škody. Okrem Piastriho a jeho tímového kolegu Landa Norrisa (taktiež prešiel po úlomkoch) zrejme zničila nedeľu aj pilotovi Alfy Romeo.

Pre Valtteriho to bolo zakončenie veľmi frustrujúceho víkendu, ktorý začal už v sobotu, keď sa sťažoval na nedostatočnú priľnavosť monopostu C43.

„Niečo nebolo v poriadku. Zdalo sa to byť ešte o niečo vážnejšie než v sobotu a som zvedavý, prečo sa to stalo a prečo sme boli oveľa pomalší, ako sme si mysleli,“ hovorí Bottas.

„Jediným pozitívom možno bolo, že naša strata na Q3 bola rovnaká ako v Bahrajne, takže aspoň v kvalifikačnom tempe sme neurobili krok vzad. To je asi tak všetko,“ dodal.

Farby Alfy Romeo musel hájiť jeho tímový kolega Kuan-jü Čou, ktorého celkové trináste miesto so stratou dvanástich sekúnd na desiateho Kevina Magnussena mrzelo. Podľa rodáka zo Šanghaja mohla partička z Hinwilu bojovať o body.

Čou sa v prvom stinte držal na jedenástom mieste, ale do boxov prišiel medzi prvými už v dvanástom kole. Výjazd bezpečnostného vozidla o pár kôl neskôr tak fakticky zruinoval jeho preteky.

„Nie som veľmi spokojný s výsledkom, pretože si myslím, že sme mohli dosiahnuť viac. Určite sme sa mohli dostať do najlepšej desiatky, pretože v prvom stinte sme boli za Gaslym a pred Haasmi. Spadol som však za nich priamo doprostred balíka, takže naše preteky po tomto viac-menej skončili. Bolo to náročné, ale z mojej strany asi nešlo urobiť viac,“ povedal po pretekoch Čou.

„Myslím si, že prvý stint bol naozaj dobrý. Veľmi však záleží na vašej pozícii na trati, čo sa môže postarať o veľký rozdiel,“ dodal čínsky pretekár.

Súvisiace články