logo F1online.sk

Cunoda zo seba vydal všetko, ale na body to nestačilo: Celý tím je frustrovaný

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2023

Scuderia AlphaTauri sa v ostatnom čase dostala do popredia mediálneho záujmu všetkým možným, len nie výkonmi na trati. Veľa sa hovorí o ďalšom osude a smerovaní tímu, ktorý sa po výkonnostnej stránke trápi. V Džidde mohol tím vytrhnúť z letargie a povzbudiť prvým bodom v sezóne Júki Cunoda, ale svoj oduševnený boj s Kevinom Magnussenom nakoniec prehral.

AlphaTauri a McLaren sú posledné dva tímy, ktoré v priebehu tejto sezóny ešte nebodovali. Alfa Romeo, Haas a Williams už začali so zbieraním čiastkových úspechov, kým stajňa z Faenzy má na konte dve jedenáste miesta.

Podobne ako v Bahrajne, aj v Saudskej Arábii bol Júki Cunoda blízko, ale predsa ďaleko. Japonskému pretekárovi dokonalo zahral do karát výjazd bezpečnostného vozidla a aj keď jeho auto výkonnostne nestačilo na všetkých pred ním, tak ponúkol svojmu tímu aspoň závan nádeje. Tú živil dlhé kolá, keď sa urputne bránil pred Kevinom Magnussenom na Haase. Dánsky pretekár to skúšal niekoľkokrát a tesne pred koncom bol napokon aj úspešný.

O výkonnosti AlphaTauri svedčia aj posledné štyri kolá, počas ktorých nabral Magnussen na Cunodu takmer trojsekundový náskok.

„Do každého kola som dal sto percent a napriek tomu si nedokázal to desiate miesto udržať,“ povzdychol si japonský pretekár. „Stratiť to takto v posledných štyroch kolách je naozaj frustrujúce.“

Jeho vyjadrenia pritom neznejú pre AlphaTauri nijak lichotivo. Monopost AT04 vraj strácal na rovinkách aj v zákrutách vyžadujúcich prítlak. „V prvom sektore som sa maximálne usiloval čo najviac natiahnuť svoj náskok,“ hovorí Cunoda.

„Myslím si, že celý tím je z toho frustrovaný. Snažil som sa, dokázal som aspoň vyťažiť z auta čo najviac výkonnosti a bojovať na hrane bodovanej desiatky. Aspoň som teda trochu nabudil tím, čo je pozitívne. Dúfam, že sa dokážeme v priebehu roka posunúť pri vývoji a dokážeme zabodovať čo najskôr,“ vyjadril svoje nádeje japonský pretekár, ktorý predsa len našiel ešte nejaké pozitívum.

„Popravde, očakával som, že to bude oveľa horšie. Inžinieri a mechanici teda odviedli dobrú prácu, nakoniec mi chýbalo pár desatín v každom kole,“ dodal Júki.

Súvisiace články