logo F1online.sk

Jos Verstappen: Pérez vie, že toľko šancí na víťazstvo nedostane

Jos Verstappen a Sergio Pérez
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2023

Výraz Josa Verstappena pri sledovaní osláv víťazného Sergia Péreza hovoril za veľa. Otec dvojnásobného majstra sveta rozhodne nepôsobil dojmom, že by mexickému pretekárovi doprial tento úspech. To aj napriek tomu, že podľa jeho slov sa to Checovi v tejto sezóne podarí len zriedka.

Vlani vyhral mexický pretekár dvakrát, kým Max Verstappen pätnásťkrát. Napriek tomu sa nezdá, že by to Verstappenovci svojmu tímovému kolegovi dopriali. Max sa po pretekoch posťažoval na problémy so spoľahlivosťou, ktoré ho vraj stáli víťazstvo, Jos zas nepovažuje Pérezove víťazstvo za niečo, čo sa v tomto roku ešte veľakrát zopakuje.

Byť tímovým kolegom Maxa Verstappena nie je nič jednoduché. Holandský pretekár skrátka využije všetko, aby pred vami získal čo i len malú výhodu. Keď na konci nedeľných pretekov zajazdil najrýchlejšie kolo, nezdalo sa, že by tak urobil s požehnaním tímu, ktorý ho od tohto pokusu nepriamo odhováral. Na konci dňa sa však každý bod počíta a Max si vďaka tomu zároveň udržal vedúcu pozíciu v celkovom hodnotení.

„Vedel som, že to urobí,“ povedal na margo najrýchlejšieho kola svojho syna v poslednom kole VC Saudskej Arábie Jos Verstappen pre Formule1.nl, na ktorý odkazuje PlanetF1.com. „Je to pekné, nie? Takto aspoň zostane lídrom šampionátu.“

„Samozrejme, všetci chceme vyhrať, ale dnes to nebolo možné. Rozdiel bol až príliš malý. Nemyslím si, že Pérez dostane toľko šancí na víťazstvo a aj on sám to vie.“

„V kvalifikácii nám to nešlo naproti. Bola to smola, ale nebudem to rozoberať. Vieme, čo sa stalo. Za iných okolností by si Max poľahky dokráčal za pole position. Potom by to mal v pretekoch o niečo jednoduchšie.“

„Predpokladali sme, že na tejto trati bude náročné postúpiť vpred. Na okruhu je množstvo tiahlych zákrut a pre pilota je ťažké postarať sa o rozdiel. Na to by sme potrebovali náročnejšiu trať a viac zákrut,“ dodal Jos.

Ten tiež vyslal varovanie zvyšku štartového poľa. Kým Red Bull sa v úvode sezóny snaží svoju prevahu bagatelizovať, Verstappen senior vypálil torpédo a dal jasne najavo, že výkonnosť monopostu RB19 sa bude ešte zlepšovať.

„Vyzerá to tak, že budeme dominantní. Máme veľmi dobré auto. Videli ste, ako rýchlo sa dokázali odpútať? Boli o sekundu na kolo rýchlejší,“ prehlásil Jos Verstappen.

„Či toto auto dokáže konkurencia v tomto roku prekonať? To neviem. Ale ani my neprešľapujeme na mieste. Aj my prídeme s vylepšeniami,“ sľúbil Jos.

Súvisiace články