logo F1online.sk

Red Bull v poslednom tréningu ukázal svaly a všetkým nadelil sekundu

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2023

Max Verstappen zmetie všetko, čo mu príde do cesty. Po najrýchlejšom čase v prvom a druhom tréningu skončil najvyššie aj v záverečnom treťom. Tentoraz súperov poriadne schladil. Sergia Péreza prekonal o šesť desatín, no zvyšku štartového poľa nadelil aspoň po sekunde.

Holandský pretekár v sobotu nasadil novú prevodovku, no to ho nijako nezabrzdilo. Dokonca nepotreboval ani prehnane vyšperkovanú prípravu na zajazdenie najlepšej kvalifikačnej simulácie. V úvode tréningu vyšiel na trať len na tvrdej zmesi, zatiaľ čo Sergio Pérez sa radšej chystal na kvalifikáciu so softami.

Táto stratégia síce Mexičanovi zaistila prvú priečku, no len na istý čas. Keď začal Verstappen zaberať na mäkkých pneumatikách, nik sa mu nedokázal vyrovnať. Čas 1:28,485 nakoniec Pérez sledoval len z diaľky, keďže stratil 0,613 sekundy.

Tretí Fernando Alonso sa v prvej časti tréningu venoval pretekovým simuláciám, a tak figuroval len na úplnom chvoste štartového roštu. Aston Martin však potvrdil svoju pozíciu neskôr, keď Alonso so Strollom obsadili tretie a štvrté miesto. Aj oni však mali problém sa zmestiť do jednej sekundy za Verstappena.

Zdá sa, že Mercedesy predsa len vyladili piatkové problémy s vyvážením auta a jeho nestabilitou, keďže Lewis Hamilton sa dostal do priameho kontaktu s Aston Martinom a skončil piaty. Škvrnou na výsledkoch Mercedesu je jedenásty čas Georgea Russella, ktorému zatiaľ sobota nevychádza podľa predstáv.

Charles Leclerc sa aj dnes párkrát posťažoval na správanie svojho auta, resp. prevodovky, a inokedy zas na premávku. S ňou bojovali v Scuderii prakticky neprestajne. Premávka je aj dôvod, prečo ich výsledné časy nie sú také dobré, aké by mohli byť.

McLaren Landa Norrisa evidujeme na siedmej priečke pred tímovým kolegom Oscarom Piastrim. Britský jazdec dnes zažil aj niekoľko momentov, ktoré mu zdvihli tlak. Najmä však neúmyselné blokovanie zo strany Maxa Verstappena, na ktorého si aj zanadával. Komisári incident nevyšetrovali.

Prvú desiatku uzavreli Pierre Gasly a Carlos Sainz.

Nyck de Vries má pred sebou náročnú kvalifikáciu. Po absencii v treťom tréningu mu totiž bude chýbať tá správna prax a sebadôvera, ktorú si nemal kedy vybudovať. Mechanici celý tréning strávili výmenou pohonnej jednotky.

My sa môžeme tešiť na tesnú kvalifikáciu. Ak si z výsledkovej listiny odmyslíme Red Bully a AlphaTauri, tak sa celé pole zmestilo do menej než jednej sekundy!

Image