logo F1online.sk

Aston Martin je Red Bull natretý na zeleno, prehlásil Tost. Prečo také nie je AlphaTauri?

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2023

Keby ste sa snažili vysvetliť, prečo je Red Bull taký úspešný a AlphaTauri, naopak, také neúspešné, tak to by ste sa sakramentsky zapotili. Veď spolupráca týchto dvoch tímov má byť taká úzka, ako len pravidlá umožňujú. Podľa šéfa stajne Franza Tosta tomu tak je, ale z nejakého dôvodu je „Red Bull natretý na zeleno“ omnoho úspešnejší.

Podobá sa Aston Martin na Red Bull viac ako AlphaTauri? Ak áno, prečo sa AlphaTauri tak nepodobá na Red Bull? A prečo stajňa z Faenzy patrí po roku 2022 k najmenej úspešným, keď „sesterský“ Red Bull zbiera dominantné víťazstvá? Napohľad to predsa nedáva žiadnu logiku.

Boss AlphaTauri Franz Tost sa v rozhovore pre RacingNews365.com pokúsil vysvetliť, prečo to tak je. Podľa jeho slov je kooperácia týchto dvoch tímov taká úzka, ako len pravidlá dovoľujú. Napriek tomu nemá ani kúsok z úspechu Red Bullu a ani sa naň nepodobá tak veľmi ako Aston Martin.

„Pokiaľ ide o našu kooperáciu s Red Bullom, tak robíme všetko, čo nám umožňujú pravidlá,“ vysvetlil Tost. „Od Red Bullu odoberáme prevodovku, zadné zavesenie, časti predného zavesenia aj hydrauliku.“

„Používame rovnaký veterný tunel, ale sme povinní to robiť oddelene. My ho využívame v sobotu, v nedeľu a v pondelok, Red Bull nasleduje v stredu, vo štvrtok a v piatok, alebo tak nejak.“

„Nie je dovolené čokoľvek zdieľať. Ako iste viete, keď sme tento projekt v roku 2006 začali, dostali sme všetko od Red Bullu. To bola pre nás tá najlepšia možná situácia, ale robiť niečo také pravidlá postupne zakazovali,“ vysvetlil šéf AlphaTauri.

Podľa Tosta sa tak stalo, že monoposty súperov sa na Red Bull začali podobať viac než AlphaTauri. Niečo také by ešte pred pár rokmi znelo dosť bizarne, ale taká je podľa Rakúšana realita. „Aston Martin vyzerá takto, pretože si vzali polovicu zamestnancov z aerodynamického oddelenia Red Bullu.“

„Samozrejme, že postavia rovnaké auto a natrú ho na zeleno. Bohužiaľ, o nás niečo také neplatí, pretože my nemôžeme vziať do AlphaTauri vedúcich zamestnancov Red Bull Technology,“ hovorí Tost.

„Na konci dňa je to teda otázka peňazí, pretože takíto ľudia, samozrejme, nie sú vôbec lacní,“ dodal.

Súvisiace články