logo F1online.sk

Viac sme dosiahnuť nemohli, zhodnotil preteky spokojný Bottas

Valtteri Bottas a George Russell
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 3. 2023

Súboj v strede poľa môže byť v tejto sezóne viac ako zaujímavý. Vzostup Aston Martinu znamená, že šestici ostatných tímov ostane v pretekoch boj o deviate miesto, príp. o využitie každého zaváhania kvarteta vpredu. V hre zrejme nebude veľmi veľa bodov, preto je dôležité nerobiť chyby a chopiť sa každej príležitosti. Podľa ôsmeho muža Veľkej ceny Bahrajnu Valtteriho Bottasa sa presne to aj stajni z Hinwilu v Sachíre podarilo.

Valtteri sa síce v sobotnej kvalifikácii porúčal už v Q2, ale na štarte nedeľných pretekov dokázal celý deficit zmazať. Po prvom kole držal ôsme miesto, ktoré mu zakrátko vzal Lance Stroll, ale po vypadnutí Charlesa Leclerca sa fínsky veterán zaradil opäť do najlepšej osmičky, kde preteky aj dokončil.

Keďže pred ním skončili len Red Bully, Aston Martiny, Ferrari a Mercedesy, nemal Valtteri dôvod na nespokojnosť. Na Georgea Russella stratil šestnásť sekúnd a Pierra Gaslyho dokázal v závere udržať za sebou. V Alfe Romeo tak môžu asi len ťažko tvrdiť, že mohli dosiahnuť aj lepší výsledok.

„Som spokojný,“ povedal po pretekoch Bottas. „Nemyslím si, že sme dnes mohli dosiahnuť lepší výsledok. Bohužiaľ, všetky autá pred nami boli oveľa rýchlejšie.“

„Som teda rád a tiež sa mi páči agresívna stratégia. Boli to solídne prvé preteky. Máme v rukách dobrý základ a podarilo sa nám dokázať, že s týmto autom sme schopní zabodovať. Stále je však pred nami množstvo práce, takže budeme aj naďalej tvrdo pracovať,“ uistil Bottas.

Základom úspechu fínskeho pretekára bol vynikajúci štart, keď sa posunul z dvanásteho na ôsme miesto a okrem Strolla pred seba už nikoho nepustil. „Bol to naozaj dôležitý okamih, získať všetky tieto pozície už v prvom kole bolo kľúčové, keďže autá sú veľmi vyrovnané a nie je jednoduché predbiehať. Boli sme však agresívni, na trati i na boxovom múre, a určite to bol správny ťah,“ hovorí Bottas.

„Musíte byť tiež chytrí a nevrhať sa do každého súboja. Je potrebné sa uistiť, že si pošetríte pneumatiky do momentu, keď ich budete naozaj potrebovať. To sa na konci v tesnom súboji s Gaslym ukázalo ako dôležité. Nakoniec sme to doviezli domov,“ dodal Bottas.

Svoju agresivitu potvrdila Alfa Romeo aj povolaním Čoua do boxov v samom závere, čo bol inteligentný ťah. Najrýchlejšie kolo, a tým pádom aj jeden bod, totiž držal Pierre Gasly. Alpine by mohol byť jeden z hlavných súperov Alfy Romeo, takže zobrať francúzskemu celku tento jeden bod sa môže ukázať ako veľmi dôležité.

„Dôležité bolo aj to, že Čou na konci zajazdil najrýchlejšie kolo a ukradol bod konkurencii. Ukazuje to, akú dobrú tímovú prácu sme odviedli. Ôsme miesto pre nás dnes bolo maximom, nič viac sa z toho vyťažiť nedalo,“ zopakoval Valtteri na záver.

Súvisiace články