logo F1online.sk

Alonso opantal padok, v druhom tréningu bol najrýchlejší

Fernando Alonso
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2023

Už prvý tréning na Veľkú cenu Bahrajnu spoľahlivo prebral každého fanúšika Fernanda Alonsa. Španiel však druhé miesto dokázal vyšperkovať v nasledujúcom tréningu, ktorý dokonca ovládol. Max Verstappen a Sergio Pérez sa museli uspokojiť s druhou a treťou pozíciou.

Po západe slnka sa zmenili aj podmienky. Viaceré tímy tak museli upravovať nastavenia, keďže chladnejšia trať zmenila balans áut. Maxovi Verstappenovi to však nepomohlo tak, ako by sme azda čakali.

Red Bull po prvom tréningu konštatoval, že Verstappenov monopost vykazoval veľmi zvláštne správanie, no Helmut Marko veril, že pred druhým tréningom sa podarí dať všetko do poriadku. Nakoniec to nebolo celkom ono a Verstappen vo vysielačke konštatoval, že auto skáče viac ako na testoch.

Obhajca titulu nakoniec predbehol svojho kolegu Péreza, no na spomínaného Alonsa nestačil. Španiel s časom 1:30,907 bol rýchlejší o 169 tisícin sekundy. Sergio Pérez stratil ďalších 0,002s.

Tak vyzerali kvalifikačné simulácie. Max Verstappen však ohúril pretekovou, počas ktorej dosiahol veľmi nízku degradáciu pneumatík a veľmi konzistentné časy. Dlhé jazdy Fernanda Alonsa boli pomalšie v priemere o dve desatiny sekundy na kolo, čo je hodnota, ktorú by britská stajňa ešte pred pár mesiacmi brala všetkými desiatimi.

Alonso doslova opantal celý padok. Inokedy by boli piloti Aston Martinu až v druhom slede, no tentoraz šli novinári najskôr za nimi, až potom za ďalšími tímami. Prekvapí zelený tím aj v sobotu?

Štvrté miesto patrí Charlesovi Leclercovi, ktorému chýbala už takmer polovica sekundy. Carlos Sainz sa ocitol uprostred druhej desiatky, keď sa namiesto ďalšieho pokusu o rýchle kolo radšej venoval príprave na nedeľu. Anthony Davidson to okomentoval slovami, že Ferrari je podľa neho sebavedomé a nepotrebuje si potvrdzovať kvalifikačnú rýchlosť.

Ferrari po prvom tréningu zabalilo zadné krídlo na väčší prítlak a poslalo ho domov. Šéf tímu Frédéric Vasseur na tlačovke potvrdil, že počas víkendu v Bahrajne ho už neuvidíme, no môže sa objaviť v neskoršej fáze ročníka.

Piatym miestom prekvapil Nico Hülkenberg z Haasu. Šiesty skončil Lance Stroll. Hoci Kanaďan v prvom tréningu nespôsobil dojmom, že by mu zlomené zápästia robili vážne problémy, teraz sme si ich mohli všimnúť v priamom prenose.

Na cieľovej rovinke si pilot Aston Martinu skladal pravú ruku z volantu a od bolesti zatínal päsť. Jeho problémy len podčiarkla komunikácia medzi ním a inžinierom, ktorý mu poradil, aby v prvej zákrute zvolil iný prejazd. Rýchlosť tu mal obetovať v prospech lepšieho prejazdu cez druhú zákrutu, na čo Stroll zareagoval slovami, že to nedokáže. Limitovali ho ruky.

Do prvej desiatky sa ešte vošli Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Lando Norris a Kuan-jü Čou.

Komisári budú po tréningu vyšetrovať Nycka de Vriesa za nebezpečné vypustenie z boxov. Mechanik AlphaTauri ho vyslal priamo do cesty Landovi Norrisovi, čím takmer spôsobil kolíziu

Norrisovmu kolegovi Piastrimu zas zdvihol tlak súboj s Júkim Cunodom na cieľovej rovinke, na konci ktorej Lance Stroll vychádzal z boxov a práve bol takmer zaparkovaný pred prvou zákrutou. Aby sa mu Piastri vyhol, začal tvrdo brzdiť a zablokoval si pravú prednú pneumatiku. O pár chvíľ neskôr ju prebrzdil aj druhýkrát.

Image