logo F1online.sk

Z pohľadu progresu sme druhý najlepší tím, raduje sa Albon

Alex Albon
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala7. 3. 2023

V sezóne 2022 bola cesta Williamsu za každým bodom tŕnistá, no Alexovi Albonovi sa podarilo skórovať hneď na prvej veľkej cene nového ročníka Formuly 1. V tíme je razom oveľa lepšia nálada. Inžinieri sa totiž dočkali aj veľkej pochvaly; z takmer celého štartového poľa dokázali spraviť najväčší skok vpred.

Alex Albon nebol po kvalifikácii veľmi šťastný. Obsadil “len” pätnáste miesto, keďže sa mu poškodilo predné krídlo a svoj pokus v Q2 nemohol dokončiť. Nebyť toho, thajsko-britský jazdec chcel postúpiť až do najlepšej desiatky.

I napriek problémom však porovnanie kvalifikačných časov spred roka s víkendovými dokladujú skvele odvedenú prácu Williamsu. Iba dva tímy dokázali za posledných dvanásť mesiacov získať viac času ako Red Bull. Sú nimi Aston Martin a práve Williams.

Posuny tímov vzhľadom na Red Bull, ktorý medziročne získal 0,973 sekundy (záporná hodnota vyjadruje priblíženie sa k Red Bullu, kladné číslo nárast deficitu):

Len dvom tímom sa v priebehu jedného roka podarilo zmenšiť stratu na Red Bull

Keby Alex Albon svoj pokus v Q2 dokončil, predchádzajúca štatistika by pravdepodobne ešte viac polichotila Williamsu. “V sobotu sme sa dostali do Q2 a podľa mňa sme mali postúpiť až do Q3,” zahromžil si Alex Albon po veľkej cene. “Do pretekov sme teda podľa mňa štartovali mimo svojej pozície. Ale mali sme dobré tempo!”

“Neboli sme až tak ďaleko za Mercedesmi, Astonmi… Síce som ich nevidel, ale vedel som, že sú hneď za horizontom,” pousmial sa a spomenul si, že jeden tím Mercedesy dokonca predbehol. “Aston spravil úžasný krok vpred a je na pódiu, ale ja si myslím, že sme druhí najlepší z pohľadu zlepšenia v porovnaní s minulým rokom.”

Williamsu pomohla štedrejšia alokácia veterného tunela a počítačových simulácií CFD, ale aj rozhodnutie obetovať ročník 2022. A bude lepšie! Do tímu totiž prišiel James Vowles z Mercedesu, z ktorého sa stal len tretí šéf Williamsu za celú jeho 46-ročnú históriu. Bývalý hlavný stratég strieborných šípov sa však v novom pôsobisku ešte len udomácňuje, takže jeho vplyv uvidíme až neskôr.

“Tohtoročné auto sme začali pripravovať dosť skoro. Vlani sme vedeli, že nás čaká ťažký rok, tak sme sa začali venovať tomuto. To nám pomohlo, rovnako čas vo veternom tuneli,” uznáva Alex Albon. “James nie je v tíme tak dlho, v skutočnosti sú to len nejaké dva týždne. Samozrejme, nejaké rýchle veci vie priniesť z Mercedesu, no sú to také drobné záležitosti ako pneumatiky a ako riešiť isté veci z hľadiska aktuálneho výkonu. Jeho vplyv bude skôr dlhodobý.”

Ako vyzerá budúcnosť Williamsu? Čo treba napraviť, s čím sú v Grove spokojní? “Naše auto má charakteristiky, ktoré sa nám nepáčia. Nie je to len o pridávaní prítlaku, ale aj o tom, či ten prítlak viete využiť. My sme nepriniesli len viac prítlaku, ale auto sme spravili v istých typoch zákrut ľahšie ovládateľným,” pochvaľuje si. “Vlani nám tento okruh vôbec nesedel. Nepovedal by som, že teraz nám úplne vyhovuje, ale určite viac ako vlani. Myslím si, že hlavne v týchto veciach sme spravili pokrok.”

“V kalendári sú stále okruhy, kde budeme silní: Monza, Spa. Do týchto tratí vkladáme svoje nádeje. V priebehu roka by mali prichádzať vylepšenia, ktoré budú riešiť naše slabiny, no stále tu budú tieto trate. Keď sa však pozriem na okruh v Džidde, netvrdím, že to bude také zlé. Ani v nedeľu sme nemali optimálne nastavené auto. V blízkej budúcnosti prinesieme nové veci a azda dosť skoro nájdeme viac rýchlosti,” verí v ďalšie pokroky niekdajší junior Red Bullu.

Súvisiace články