logo F1online.sk

Najlepšia štvorka je mimo náš dosah, hodnotí prvý víkend sezóny Gasly

Pierre Gasly
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2023

Bola to pre Pierra Gaslyho emocionálna hojdačka. Francúzsky pretekár opúšťal po sobote okruh Sachír naštvaný a znechutený. Monopost A523 mu v kvalifikácii pripravil nepríjemné prekvapenia. Auto vraj nespoznával a vypadnutie už v Q1 mu neurobilo radosť. Po nedeli však už bol optimistickejšie naladený, Alpine vraj preukázal, že v strede poľa má najlepšie auto.

Celý tento optimizmus, niekedy dokonca hraničiaci s nadšením, nám príliš nedáva logiku. Akoby bola vo francúzskom tíme zakázaná kritika. Stále je to továrenský tím, no pri pohľade na doterajší priebeh sezóny nám nie je jasné, či sa Alpine dokázal najlepším vôbec priblížiť.

Na Veľkej cene Bahrajnu 2022 stratil tím na pole position 1,6 sekundy, na Veľkej cene Abú Zabí rovnú sekundu a na Veľkej cene Bahrajnu 2023 takmer 1,3 sekundy. Samozrejme, všetko je to relatívne, záleží na charaktere okruhu aj na okolnostiach, ale z pohľadu na predsezónne testy i prvý víkend sezóny môžeme prehlásiť, že Alpine zostáva bezpečne tímom stredu poľa.

Napriek tomu bol Pierre Gasly po nedeľných pretekoch spokojný. Po katastrofálnej kvalifikácii a štarte z posledného miesta sa dokázal posunúť na deviate, čím pre svoj tím získal prvé dva body. V závere taktiež stíhal Valtteriho Bottasa na Alfe Romeo, no predbehnúť ho nedokázal.

„Po sobote som bol veľmi naštvaný a hovoril som si, že nemám šancu v nedeľu zabodovať, čo ma bude štvať ďalšie dva týždne,“ povedal po pretekoch novinárom Pierre.

„Určite nám bolo jasné, že štyri najlepšie tímy sú mimo náš dosah, dokonca aj keby sa nám kvalifikácia vydarila. Celkové deviate miesto je tak pre nás spravodlivé. Dokázal by som sa dostať pred Bottasa na ôsme miesto, ale na to by sme potrebovali lepšiu kvalifikáciu. Po štarte z dvadsiateho miesta to bolo to najlepšie, čo sme mohli dosiahnuť,“ pokrčil plecami Gasly.

„Viem, že každými pretekmi sa budeme spolu s tímom spoznávať a učiť. Pochopia, aké vyváženie preferujem a budeme si lepšie rozumieť. Určite sme však položili dobré základy,“ dodal.

Šéf stajne Otmar Szafnauer pred sezónou jasne povedal, že Alpine sa v roku 2023 musí posunúť dopredu. Neznamená to nevyhnutne posun minimálne na tretiu pozíciu, ale určite to znamená vyšší bodový zisk a priblíženie sa najlepšej trojke.

Momentálne pritom nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento cieľ podarilo splniť, ale na to sa pilotov Alpinu zatiaľ nikto neopýtal. „Viem, že keď sa nám podarí lepšie kvalifikovať a štartovať z dobrej pozície, rozhodne budeme v boji o lepšie body a naše tempo bude s pribúdajúcimi pretekmi stále lepšie,“ dodal Gasly na záver.