logo F1online.sk

Helmut Marko spochybňuje legálnosť Aston Martinu

Fernando Alonso v boxoch
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala9. 3. 2023

Monopost Aston Martinu AMR23 akoby z oka vypadol autu Red Bullu. Najskôr sa zdalo, že tábor červených býkov to pobavilo, veď Aston bude svojou rýchlosťou komplikovať život Ferrari a Mercedesu, no najnovšie sa už tím z Milton Keynes začína ohradzovať voči konaniu súperov z neďalekého Silverstonu. Helmut Marko dokonca naznačuje, že ich auto mohlo vzniknúť nepovoleným spôsobom.

Britská stajňa zažila vstup do sezóny ako hrom. V porovnaní s minulým rokom našla takmer 2,5 sekundy, ktoré ju katapultovali do pozície druhého-tretieho najrýchlejšieho tímu na štartovom rošte. Inžinieri sa chvália, že ich auto je už teraz lepšie ako minuloročný Red Bull RB18 a tam vraj nekončia. Svoj monopost považujú len za akúsi základnú platformu. Do konca sezóny chcú prestavať dve tretiny auta, prezradil Fernando Alonso.

Ktovie, či aj sezónny vývoj bude taký úspešný. Racing Point, resp. Aston Martin je známy svojimi kopírovacími kauzami a len málokto bude protirečiť tomu, že aj tentoraz sa výrazne inšpirovali dielom konkurencie. Športový poradca Red Bullu Helmut Marko však uvažuje, či to bolo skutočne len o inšpirácii. Pripomeňme, že Aston Martin zlákal sedem inžinierov Red Bullu na čele s Danom Fallowsom, bývalým šéfom aerodynamického oddelenia červených býkov.

Čo vlastne Fallows a spol. priniesli do Aston Martinu? “Je pravda, že nie je možné vymazať to, čo mal Fallows v hlave,” prikyvuje Helmut Marko v interview so ServusTV. “Kopírovanie nie je zakázané, ale dá sa vôbec skopírovať monopost do takých detailov bez toho, aby ste mali jeho dokumentáciu?”

“Na pódiu sme mali tri Red Bully, len ten posledný mal iný motor,” podotýka narážajúc na výsledky Veľkej ceny Bahrajnu, na ktorej Fernando Alonso obsadil tretie miesto a stal sa z neho najbližší prenasledovateľ Red Bullu. Žeby Fallows zabudol odovzdať nejaký USB kľúč? Takéto kopírovanie by už zakázané naozaj bolo.

Na podobnosť medzi Red Bullom a Aston Martinom upozornil aj Sergio Pérez a rovnako Christian Horner. “Na základe týchto jedných pretekov možno zhodnotiť, že tu boli druhým najsilnejším tímom. Počas zimy odviedli dobrú prácu. Hovorí sa, že kopírovanie je najväčší kompliment. Je fajn vidieť, že naše staré auto funguje tak dobre…”

Helmut Marko sa vo svojom rozhovore pristavil ešte pri Fernandovi Alonsovi. Za súboj s Hamiltonom mu vystrúhal poklonu. Športový poradca tímu dokonca vyhlásil, že za istých okolností mohol potrápiť Sergia Péreza. Možno práve toto je ten kamienok, ktorý viedenského rodáka tlačí v topánke. “Už pred pretekmi som povedal, že Alonso bude tretí. Jeho súboj s Hamiltonom bol neskutočný. Bol to tvrdý duel, ale férový, naozaj ako zo starej školy. Keby Fernando odštartoval vyššie, určite by predstavoval hrozbu aj pre nás.”