logo F1online.sk

V prvom bahrajnskom tréningu Alonsa predbehol len Pérez

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2023

Úvodných 60 tréningových minút sezóny 2023 patrilo Sergiovi Pérezovi a Red Bullu. Mexičan sa na okruhu Sachír pochválil jasne najrýchlejším časom, ktorému dokázali, resp. chceli konkurovať len druhý Fernando Alonso a tretí Max Verstappen.

Sergio Pérez si nakoniec na konto pripísal čas 1:32,758, ktorý zajazdil uprostred druhého tréningu. Red Bull medzi prvými obul mäkkú zmes pneumatík, čo znamená, že neskôr by sa ešte dokázal o čosi zlepšiť čisto len vďaka lepším podmienkam na trati.

Max Verstappen svojím kolom davy neohúril, no v jeho prípade treba pripomenúť, že značnú časť svojho manka stratil v poslednom sektore. Pérezov najlepší výkon v tretej časti okruhu bol o takmer polovicu sekundy lepší ako Verstappenov.

Helmut Marko po skončení programu uviedol, že tím si všimol zvláštne správanie Verstappenovho auta. Monopost vraj nefunguje rovnako dobre ako na testoch. Na celej veci je zvláštne, že Max a Checo majú mať identické nastavenia. Podľa poradcu Red Bullu sa problém týka pomalých zákrut, pravdepodobne je v nich auto nedotáčavé.

V súvislosti s obhajcami titulu ešte pripomeňme informáciu nemeckého AMuSu, podľa ktorého sa v kuloároch šepká o tom, že Red Bull bude musieť zodvihnúť svetlú výšku svojho monopostu. V opačnom prípade vraj hrozí priveľké opotrebovanie dosky podlahy, čo FIA kontroluje a za čo hrozí diskvalifikácia. Ak sa táto správa potvrdí, Red Bull príde o časť prítlaku a zvýši sa jeho odpor.

Medzi dvojicu červených býkov sa dostal Fernando Alonso, ktorý potvrdil dobrú formu Aston Martinu. Britská stajňa však nezaznamenala bezproblémový tréning. Na monoposte Lanca Strolla prestalo spolupracovať zapaľovanie, čo znamenalo, že Kanaďan musel pár minút stráviť v garáži. Napokon to však dohnal a zdá sa, že so zápästiami nemal vážnejšie problémy.

Štvrté miesto patrí Landovi Norrisovi. McLaren sa doposiaľ javil v lepšej forme ako na predsezónnych testoch, čo Zak Brown počas tréningu vysvetlil tým, že sa podarilo vyladiť nestabilnú zadnú časť auta. Jazdci sú vraj oveľa spokojnejší s balansom, nuž treba veriť, že im to vydrží aj po západe slnka.

Charles Leclerc obsadil až piate miesto so stratou 1,499 sekundy na Sergia Péreza, no svoje najlepšie kolo zajazdil na stredne tvrdých pneumatikách. Bývalý pretekár F1 Anthony Davidson odhadol, že keby Monačan nasadil mäkké gumy ako jeho súperi, tak by sa dostal približne na úroveň Sergia Péreza, resp. Fernanda Alonsa.

Na úplnom chvoste skončil Carlos Sainz, ktorý predviedol aj najdramatickejší výlet mimo trať. V desiatej zákrute totiž s monopostom vyšiel na obrubník a podvozkom narazil na hrboľ na trati, po čom úplne stratil kontrolu. Sainz mohol v jazde pokračovať, no do kvalifikačných simulácií sa už nepúšťal.

Prvú desiatku uzatvárajú ešte Kevin Magnussen, Kuan-jü Čou, Valtteri Bottas a Lewis Hamilton, ktorý svoj najlepší čas zajazdil na mediumkách. To isté platí v druhej desiatke aj o Russellovi, Oconovi, Gaslym, Sargeantovi, Albonovi a Sainzovi.

Image