logo F1online.sk

Nič neplánujeme, reaguje na správy o predaji AlphaTauri Red Bull

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 2. 2023

Sobota priniesla okrem posledného dňa predsezónnych testov aj zaujímavú správu z prostredia Red Bullu, podľa ktorej majú červení býci prehodnocovať budúcnosť sesterského tímu AlphaTauri. A kým hovorca na tieto informácie reaguje slovami, že červení býci momentálne nič neplánujú meniť, Helmut Marko sa vyhol jednoznačnej odpovedi.

Nové vedenie Red Bullu sa pevne uchopilo kormidla. Podľa nemeckého portálu Auto Motor und Sport si hneď posvietilo aj na aktivity a výsledky tímu AlphaTauri, ktorý stále dotuje financiami. Z analýzy malo vyplynúť, že prínos AlphaTauri, marketingový a výsledkový, nie je uspokojivý. Preto sa má uvažovať nad riešeniami, čo so situáciou, a ponúkajú sa dve: Presťahovanie tímu z Faenzy do Anglicka, čo ušetrí financie a posilní prepojenie medzi oboma stajňami, alebo predaj.

“Nemáme na pláne zmeniť súčasné nastavenie,” vyjadril sa hovorca Red Bullu pre Sky Sports. “Red Bull Technology dodáva AlphaTauri komponenty a Red Bull Powertrains s nimi spolupracuje.”

Pred mikrofón sa postavil aj Helmut Marko, ktorý však volil menej jasné slová a nevyvrátil informáciu, že sa prehodnocuje budúcnosť béčkového tímu. “Toto sú špekulácie, ktoré sa odniekiaľ objavili. My na ne nereagujeme. Je však pochopiteľné, že AlphaTauri nemôže byť spokojná s deviatym miestom v konštruktérskom šampionáte. Ale také rozhodnutie je len a len na akcionároch.” Následne zopakoval: “Sú to špekulácie, ktoré nebudeme podrobne komentovať.”

Helmut Marko bol jedným z iniciátorov myšlienky dvoch sesterských celkov. Dnes sú však pravidlá oveľa prísnejšie na spoluprácu medzi tímami ako pred takmer dvadsiatimi rokmi, a tak je podobný model aj finančne náročnejší.

Je však čo zlepšovať, uvedomuje si. “Ako som povedal, ak tím nepodáva dostatočné výkony, tak nám to nijako nepomáha. Začnete preto uvažovať, ako zvýšiť efektivitu. Keď jeden tím vyhrá šampionát a druhý je len na deviatom mieste, tak spolupráca nefunguje poriadne.”

AlphaTauri je však “súčasťou našej filozofie”, hovorí Marko. Rakúšan by zrejme nebol veľmi spokojný, keby mal sledovať predaj juniorského tímu, v ktorom vyrástlo množstvo talentovaných jazdcov. “Vettel a Verstappen sa k nám dostali cez AlphaTauri. Avšak, nepomáha nám, ak tím nepodáva výkony. Vtedy sa na to pozriete, je to viac než logické.”

Situáciu komplikuje aj fakt, že AlphaTauri ako značka oblečenia nežne také úspechy, ako sa čakalo, a finančne sa skôr trápi. V opačnom prípade by Red Bull ochotnejšie prihliadal na istý deficit formulového tímu.

“Celkový výsledok nie je uspokojivý. Akcionári ako praví biznismeni prijmú správne rozhodnutie,” doplnil športový poradca Red Bullu.

Súvisiace články