logo F1online.sk

Vďaka de Vriesovi v AlphaTauri zazvonil budíček, prehlásil Tost

Nyck de Vries
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2023

Na papieri možno stále nováčik, ale vo svojich 28 rokoch má Nyck de Vries na konte nejednu cennú skúsenosť. Vlani si napríklad vyskúšal monoposty hneď niekoľkých rozličných tímov, čo boli pred jeho prvou kompletnou sezónou v F1 – s AlphaTauri – určite užitočné kilometre. Podľa slov jeho nového šéfa Franza Tosta už Holanďan začal v tíme naplno úradovať.

Síce má na konte jednu veľkú cenu kým jeho mladší kolega Júki Cunoda absolvoval plné dve sezóny, ale novým lídrom tímu sa pokojne môže stať de Vries. Ten s AlphaTauri absolvoval vlaňajšie posezónne testy a po novom roku si zajazdil so starým aj najnovším monopostom stajne z Faenzy v rámci filmovacích príležitostí.

Keď bol na vplyv holandského pretekára médiami opýtaný jeho šéf Franz Tost, povedal, že Nyckovi sa už podarilo postaviť jeho tím do pozoru.

„Nyck de Vreis odvádza skutočne dobrú prácu. Je veľmi skúsený, môžete naozaj vidieť, že má 28 rokov a na konte víťazstvá a tituly v mnohých šampionátoch,“ prehlásil Tost. „Myslím si, že sa dokáže vo Formule 1 adaptovať prakticky okamžite. Očakávam od neho kvalitné výkony hneď od prvej kvalifikácie.“

„Samozrejme, zakaždým, keď prichádza nový jazdec, ak to nie je mladík z juniorských sérií, prináša so sebou nejaké podnety a nápady. A v prípade Nycka sme mali šťastie, že v minulom roku sa dostal do kontaktu s mnohými autami a mnohými tímami.“

„Myslím si, že naši inžinieri dostali z jeho strany dobrú technickú spätnú väzbu, najmä po testoch v Abú Zabí, keď odjazdil mnoho kôl a, našťastie, predniesol na adresu auta mnoho sťažností. Toto bol pre inžinierov budíček,“ prehlásil Tost.

„Dúfam, že mu dokážeme poskytnúť auto, ktoré bude fungovať podľa jeho gusta,“ dodal Rakúšan.

Na otázku, aby trochu detailnejšie porozprával o vplyve de Vriesa na AlphaTauri, Tost pokračoval vo svojom chválospeve. „Máme dlhý zoznam povinností. To sa mi páči! A bolo to tiež celkom vtipné, pretože naši inžinieri sa snažili argumentovať, že naše riešenia sú dobré. Ja som im však na to vždy povedal: ‚Pozrite sa, ako sme na tom v Pohári konštruktérov.‘“

„Má profesionálny prístup, disciplínu a aj spätnú väzbu na simulátore. Prišiel s nápadmi na zmenu pracovných metód. Veľa podnetov od neho očakávam aj na týchto predsezónnych testoch. Nemal by sa cítiť ako nováčik, pretože Nyck, ako som už povedal, vyhral preteky v každej kategórií a získal aj tituly. Je pre nás naozaj veľkým prínosom,“ prehlásil Tost.

Súvisiace články