logo F1online.sk

V Alfe Romeo sa tešia zo stability v tíme, premýšľať nad Audi je ešte priskoro

Valtteri Bottas, Kuan-jü Čou, spoločná fotka Alfy Romeo 2022
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2023

Aj keď tím ešte stále oficiálne nesie meno Alfa Romeo, každý už hovorí o Audi. To sa síce marketérom talianskej automobilky páčiť nebude, ale taká je skrátka realita. Rovnako tak je realitou, že Sauber bude ešte po dobu troch rokov nezávislým tímom, kým v sezóne 2026 konečne prejde pod Audi. Podľa pilotov stajne na to však treba ísť postupne.

V roku 2023 to bude ešte Alfa Romeo, v rokoch 2024 a 2025 očakávame návrat k tradičnému pomenovaniu Sauber (beztak tím mnohí takto nazývajú dodnes) a od sezóny 2026 bude príchod Audi definitívny.

Stajňa z Hinwilu si medzitým prechádza nemalými zmenami. Do Ferrari odišiel Frédéric Vasseur, šéfom skupiny Sauber sa medzitým stal bývalý šéf McLarenu Andreas Seidl a výkonným riaditeľom (prevezme Vasseurove kompetencie) Alessandro Alunni Bravi.

„Podľa mňa je pre všetkých v továrni skutočne pozitívne to, že všetko vyzerá byť veľmi stabilné,“ povedal Valtteri Bottas. „Sú postavené priam neporušiteľné základy celého tímu a všetko smerom do budúcnosti, nech sa deje čokoľvek a nesie akékoľvek meno, vyzerá dobre. Alfa Romeo je s tímom ešte jeden rok, takže podľa mňa bude najlepšie sústrediť sa na túto sezónu.“

„Samozrejme, že je škoda sledovať Alfu Romeo odchádzať, pretože podľa mňa je to skvelá značka a mala by byť v F1. Je to však tak, ako to je, vo svete nič nie je nemenné. Uvidíme, čo bude potom, či to bude Sauber alebo nejaké iné meno, ale v štruktúre tímu sa nič nezmení, len názov. To je celé,“ hovorí Bottas.

„Vedomie, že podpora od Audi príde, je len pozitívne. Nemusíme sa teda zaoberať menami alebo niečím podobným. Všetci sú na tom dobre,“ dodal fínsky pretekár.

Jeho tímový kolega Kuan-jü Čou súhlasí a hoci by rád v tíme zotrval až do príchodu Audi, v súčasnosti ho teší v prvom rade stabilita jeho zamestnávateľa. „Pokiaľ ide o mňa, tak som v prvom rade rád, že budúcnosť tímu je vyriešená.“

„Bavil som sa s ľuďmi okolo a všetci sú veľmi motivovaní, pretože posledné roky boli dosť ťažké a tváre v tíme sa menili. Teraz však naozaj vieme, aká tento tím čaká budúcnosť. Takže aj my, jazdci sa inžinieri, chceme auto z roka na rok stále zlepšovať,“ dodal Čou.

Súvisiace články