logo F1online.sk

Oficiálne: Frédéric Vasseur je novým šéfom Ferrari

Frédéric Vasseur
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala13. 12. 2022

A je dobojované! Scuderia Ferrari v utorok ráno oznámila príchod Frédérica Vasseura z Alfy Romeo, ktorý v stajni nahradí Mattiu Binotta na pozícii šéfa Maranella. Svojej novej roly sa zhostí už 9. januára.

Zákulisné špekulácie sa opäť raz potvrdili. Po podaní rezignácie Mattiu Binotta sa intenzívne rozoberali mená jeho možných nástupcov, no na pole position stál podľa väčšiny zahraničných médií práve 54-ročný Frédéric Vasseur, ktorý posledných päť rokov strávil v Sauberi.

Teraz je už všetko spečatené. Od 9. januára z neho oficiálne bude “šéf a generálny manažér Ferrari”.

“Som naozaj potešený a poctený tým, že smiem prevziať vedenie Scuderie Ferrari ako šéf tímu,” hovorí Frédéric Vasseur. “Ako niekto, kto celý život žije vášňou pre motoršport, Ferrari pre mňa vždy predstavovalo tú najvyššiu špičku pretekárskeho sveta.”

“Teším sa na prácu s talentovaným a vskutku vášnivým tímom z Maranella, na uctenie si histórie a dedičstva Scuderie a na to, aby sme splnili očakávania našich tifosi po celom svete,” doplnil Francúz.

“S radosťou vítame Freda Vasseura vo Ferrari ako nášho nového šéfa tímu,” uviedol výkonný riaditeľ Benedetto Vigna. “V priebehu jeho kariéry úspešne kombinoval svoje technické zručnosti ako inžinier, a svoju schopnosť konzistentne z jazdcov a tímov dostať to najlepšie. Tento prístup a jeho vodcovstvo potrebujeme, aby sme Ferrari posunuli vpred s novým vetrom v plachtách.”

Frédéric Vasseur zohral dôležitú úlohu v kariérach mnohých mien Formuly 1. Spoluzakladal juniorský tím ART Grand Prix, ktorý pomohol dostať sa do efjednotky Lewisovi Hamiltonovi, Charlesovi Leclercovi, Georgeovi Russellovi či Nicovi Rosbergovi.

Práve s Charlesom Leclercom má veľmi dobrý vzťah, keďže Monačan zažil pod Vasseurovým vedením svoj formulový debut v roku 2018. “S Fredom som pracoval už od juniorských kategórií, keď vo mňa veril. A aj potom sme vždy mali dobrý vzťah. Vždy bol veľmi priamočiary, veľmi úprimný. A toto sa mi na Fredovi páči.”

Frédéricovi Vasseurovi sa počas jeho pôsobenia v Sauberi podarilo finančne zastabilizovať tím napríklad aj spečatením dohody s Alfou Romeo. A aj výsledkovo sa tím z Hinwilu zlepšuje; v tejto sezóne získal v konštruktérskom šampionáte šieste miesto. Ničím takým sa nemohol pochváliť ani raz za posledných desať rokov.

Vo Ferrari nebude musieť bojovať s nedostatkom financií a ani nedostatkom kvalitných odborníkov. Dokáže však splniť úlohu, ktorú pred ním nezvládli Maurizio Arrivabene a Mattia Binotto?

Súvisiace články