logo F1online.sk

Alfa Romeo končí, ale logá Audi sa v budúcom roku na Sauberi neobjavia

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2023

Svoj názov a svoju identitu nezmení po skončení sezóny len AlphaTauri, ale aj Alfa Romeo. Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzeralo, talianska automobilka pôsobila vo Formule 1 „len“ ako titulárny sponzor tímu Sauber s právom na jeho pomenovanie. S nástupom Audi však, samozrejme, takáto obchodná dohoda nedáva zmysel, keďže ide o dvoch konkurentov na automobilovom trhu. Odchod Alfy Romeo však neznamená, že Audi bude v budúcom roku marketingovo ťažiť z účasti vo Formule 1.

Okolo nemeckej automobilky panovalo v ostatnom období až nevídané ticho. Vyvolalo to dokonca špekulácie, či si to Audi so svojím príchodom do Formuly 1 nerozmyslelo. Zástupcovia Sauberu však uisťujú, že prípravy pokračujú podľa plánu. Potvrdiť by to mohli aj nejakou prítomnosťou na lakovaní švajčiarskeho tímu v budúcom roku, ale to sa podľa jeho šéfa Alessandra Alunniho Braviho nestane.

„Nie, Audi príde až v roku 2026,“ vyhlásil pre Motorsport.com. „Z komerčného hľadiska je dôležité odpáliť veľký tresk až v roku 2026. Budeme teda pokračovať ako Sauber a nadviažeme na bohaté dedičstvo našej skupiny.“

Celý názov je však trochu otázny. Iste, návrat Sauberu je jasný, ale vo Švajčiarsku budú nutne potrebovať nahradiť zdroje, ktoré prinášala Alfa Romeo. Pred touto sezónou oznámila stajňa spoluprácu so spoločnosťou Stake, ktorá je dnes taktiež súčasťou názvu. V dnešnej dobe však nie je problém podpísať aj dvoch titulárnych sponzorov. Ostatne, presne to sa chystá urobiť aj AlphaTauri.

Alunni Bravi avizuje, že zotrvanie Staku je isté a všetko ostatné sa dozvieme už v nasledujúcich týždňoch. „Ďalší krok sme už naplánovali. Samozrejme, titulárneho sponzora sme podpísali na dva roky. FIA zverejní zoznam prihlásených tímov na rok 2024 približne 10. decembra a v tom čase, nie skôr, budeme komunikovať názov nášho tímu a jeho hlavných sponzorov pre nasledujúce dve sezóny,“ hovorí súčasný šéf stajne.

„Na nasledujúce dva roky je pre nás všetko jasne dané. Chcem zdôrazniť, že nejde o dva tranzitné roky. Tieto dve sezóny sú súčasťou nášho dlhodobého projektu, ktorý musí posunúť tím na ďalšiu úroveň,“ vyhlásil Alunni Bravi.

Záväzok Audi je pevný

Poďme teraz ešte na slovíčko k Audi. Odkiaľ pochádzajú špekulácie o ich predčasnom konci? Nuž, predstavenstvo automobilky sa vymenilo a ľudia, ktorí sa postarali o vstup do Formuly 1, už v Ingolstadte nešéfujú. Taktiež sa však hovorilo, že ako noví lídri majú podľa obyčajov značky držať stodňový mediálny pôst a preto je vraj také ticho.

Za tú dobu však zaznelo niekoľko nezanedbateľných špekulácií. Jednou z nich bol údajný nástup Toyoty na miesto Audi. Alunni Bravi ich však rezolútne popiera. „Na ceste z Las Vegas do Abú Zabí som sa zastavil v Ingolstadte,“ prehlásil. „Myslím si teda, že je to znak pevného záväzku.“

„Videl som tvrdo pracujúcich ľudí plných odhodlania. Vieme, že je to veľká výzva, ale pokračujeme s plným nasadením,“ prehlásil Alunni Bravi. „Záväzok Audi bol od začiatku naozaj silný. Projekt F1 bol schválený predstavenstvom Audi, potvrdila ho dozorná rada Audi a následne ho potvrdila aj dozorná rada VW.“

„Záväzok bol teda potvrdený na všetkých úrovniach koncernu Volkswagen. Zmena generálneho riaditeľa na tomto prístupe nič nemení, pretože nešlo o rozhodnutie jednotlivca alebo predstavenstva, ale o rozhodnutie skupiny,“ vysvetlil šéf Sauberu na záver.