logo F1online.skF1online.sk

Sauber vysvetlil “náhlu” výmenu Bottasovho inžiniera prípravami na rok 2026

Valtteri Bottas
© LAT Images/Sauber
Milan Kubala
Milan Kubala14. 5. 2024

Valtteri Bottas prichádzal do Miami dvojnásobne prekvapený. Zaskočilo ho včasné podpísanie Nica Hülkenberga, ale aj výmena jeho pretekového inžiniera. Zástupca stajne Alessandro Alunni Bravi vysvetlil, že Bottas o výmene jeho “spojky” na boxovom múriku vedel, a že k tomuto kroku došlo v rámci príprav na rok 2026.

“Bola to dosť náhla zmena, ale pokúsim sa z toho vyťažiť čo najviac,” vyjadril sa Valtteri Bottas k zmene na poste pretekového inžiniera, ktorým bol už od jeho príchodu Alex Chan, no od VC Miami ho nahradil Steven Petrik. “Myslím, že je to súčasťou akejsi rekonštrukcie tímu. Ja však tieto rozhodnutia neprijímam.”

Nová posila na druhej strane vysielačky sa ešte bude musieť zabehnúť. Bottas sa o tom presvedčil v šprintovej kvalifikácii. Fín nebol vôbec nadšený, keď mu inžinier zabudol oznámiť, že za sebou má Oscara Piastriho v rýchlom kole. Bottas za zablokovanie súpera a takmer spôsobenie kolízie prišiel na rošte o tri priečky, no obhajoval sa chybou na boxovom múriku. “Doriti, človeče, to bolo príliš neskoro! Nemal som o ňom ani poňatia.”

Bottas s bývalým výkonnostným inžinierom Ferrari Petrikom ešte netvoria zohranú dvojicu, no zástupca tímu Alessandro Alunni Bravi odmieta tvrdenia, že by šlo o “náhlu” zmenu. Obaja sa už poznajú a Bottas mal o výmene vedieť.

Rošádu na boxovom múriku vysvetlil Alessandro Alunni Bravi takto: “Andreas Seidl sa rozhodol začať tento prechod, keď sa súčasná štruktúra bude viac približovať ku konečnej štruktúre, ktorú budeme mať v roku 2026.”

“S Valtterim sme sa rozprávali v Číne. Mali sme stretnutie hneď po pretekoch. Steven Petrik už pracoval s Valtterim počas dvojdňových testov Pirelli v Suzuke,” poznamenal na margo Bottasovho prekvapenia.

Pre budúce Audi je to v každom prípade vhodná príležitosť začať s prípravami na rok 2026; je lepšie zaučiť dôležitých ľudí už teraz, keď Sauber nemá potenciál na bodované priečky, než v roku 2026, keď bude chcieť útočiť.

Alunni Bravi žiada o trpezlivosť. “Samozrejme, že je na nás, aby sme čo najlepšie integrovali nového inžiniera a vytvorili dobrý nielen pracovný, ale aj osobný vzťah medzi Valtterim a jeho pretekovým inžinierom. Keď prijímate rozhodnutie, je buď dobré, alebo je zlé. Čas povie, či toto rozhodnutie bolo dobré alebo zlé.”

“Medzi výmenou jeho pretekového inžiniera a oznámením Nicovho príchodu však nie je žiadna spojitosť. Toto je prvý krok, ktorý sme chceli čím skôr spraviť pri budovaní nových štruktúr v našom pretekárskom tíme,” ozrejmil.

Súvisiace články

Diskusia