logo F1online.sk

Priemerná zastávka Sauberu trvá viac ako 14 sekúnd. Vedenie sa ospravedlňuje jazdcom

Alessandro Alunni Bravi
© LAT Images/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala25. 3. 2024

Sauberu sa ešte stále nepodarilo splniť to, čo v Saudskej Arábii sľuboval svojim jazdcom a fanúšikom. Mechanikov aj v Austrálii čakala nočná mora v podobe nekonečných zastávok v boxoch. Vedenie tímu toto zlyhanie berie veľmi vážne a pilotom sa ospravedlňuje.

Bezproblémové zastávky Sauberu sú v tejto sezóne skôr raritou. Keď sa mechanikom jedna taká v nedeľu vydarila, réžia ju pre istotu hneď zaradila do priameho prenosu, ako keď výskumníci objavia doposiaľ nepoznaný prírodný fenomén. Aby nám však tento vzácny pohľad nespôsobil šok, tak nám 3,8-sekundový pitstop ponúkla v spomalenom zábere.

Štatistiky švajčiarskej stajne sú vskutku katastrofálne. Jazdci v doterajšom priebehu sezóny absolvovali jedenásť zastávok, ktoré tímu trvali dovedna 158,42 sekundy. To značí, že mechanici potrebujú v priemere 14,4 sekundy na jeden pitstop. Také pomalé zastávky sme nevideli ani za čias tankovania.

“V prvom rade sa musíme ospravedlniť našim jazdcom. Najmä Valtterimu, ktorý v úvodnej fáze pretekov ukázal, že sa rýchlostne dokáže vyrovnať jazdcom v prvej desiatke. Vďaka dobrému štartu a jeho rýchlosti jasne bojoval o bodované umiestnenie,” uviedol zástupca tímu Alessandro Alunni Bravi.

Bottasova zastávka tentoraz trvala 31,18 sekundy a Sauber pri nej dostal aj pokutu 5000 eur za maticu, ktorá sa odkotúľala až do rýchleho pruhu. Čou zas pri mechanikoch stál 20,20 sekundy, čo malo súvisieť s prevodovkou.

“Ako sme povedali pred pretekmi, na odstránenie problémov pri zastávkach sme zaviedli isté opatrenia. Tie situáciu zlepšili, ale ako sme videli, problém celkom nevyriešili,” skonštatoval Bravi.

Malou útechou môže byť pre Sauber aspoň fakt, že nešlo o totožný problém ako v Bahrajne a Saudskej Arábii. “Valtterimu sa stalo niečo trochu iné, ale súvisí to s problémom, ktorý sme mali v Bahrajne a Saudskej Arábii. Draho sme za to zaplatili a Valtterimu to totálne zničilo preteky. Keď sa prihodia takéto veci, musíme prijať zodpovednosť. To je jediný spôsob, ako sa zlepšiť.”