logo F1online.sk

Ten rýchlejší z nás povedie tím, hovorí Cunoda o novom kolegovi

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2022

Scuderia AlphaTauri má za sebou ťažký rok. Tomuto tímu sezóna 2022 nevyšla ani trochu podľa predstáv a zrejme je férové povedať, že svoj podiel na tom mali aj samotní piloti. Jazdecká otázka pritom nevzbudzuje veľkú istotu ani smerom do budúcej sezóny. Nyck de Vries zažije svoj nováčikovský rok a Júki Cunoda napriek dvom sezónam „za opaskom“ stále tak úplne nepresvedčil.

Japonskému mladíkovi nedodali sebadôveru ani jeho šéf Helmut Marko a teraz vlastne už bývalý tímový kolega Pierre Gasly. Prvý menovaný označil de Vriesa za možného lídra stajne a ten druhý zas vyjadril pochybnosti nad tým, či sa Cunoda môže stať lídrom.

„Určite sa môže stať lídrom. Júki je stále mladý a po technickej stránke ešte nemá také skúsenosti, takže Nyck môže viesť tím. Uvidíme, ako to v budúcom roku bude vyzerať v praxi, ale súdiac podľa jeho skúseností a osobnosti by mal byť Nyck lídrom tímu,“ povedal pred niekoľkými týždňami Marko.

Pridal sa aj Gasly. „Myslím si, že len čas ukáže, či má všetko potrebné, aby dokázal viesť tím. Jeho cesta do Formuly 1 bola trochu rýchla. Prešiel z F4, cez F3 a F2 priamo do Formuly 1 v dosť mladom veku a bez veľkých skúseností. Myslím si teda, že len čas ukáže.“

Tieto slová však nevyhnutne nemusia byť vnímané ako kritika. Ostatne, sám Júki priznal, že si uvedomuje, akú výzvu by pozícia lídra stajne predstavovala. Niet však pochýb, že po odchode Gaslyho ho určite čaká viac úloh i väčšia zodpovednosť.

„Nuž, beztak povedie tím rýchlejší pilot,“ povedal Cunoda, ktorého cituje Motorsport.com. „Nestarám sa, či už budem lídrom tímu alebo nie, sústredím sa len na svoju prácu, ktorou je veľa sa učiť a zlepšovať.“

„Určite mám viac zodpovednosti už tento rok, keďže Pierre z tímu odchádza. Cítim však sebadôveru a viem, že to môžem zvládnuť. V budúcom roku budem silnejší,“ dodal Júki.

Ani on však nezabránil veľkému neúspechu v tomto roku. AlphaTauri zakončilo sezónu 2021 na celkovom šiestom mieste so ziskom 142 bodov, kým v tejto z toho bolo nelichotivé deviate miesto a 35 bodov.

„Myslím si, že v tejto sezóne sa mi vo všeobecnosti darilo celkom pekne napredovať. Som celkom spokojný s tým, v akej forme som sezónu zakončil. Stále však potrebujem veľké zlepšenie, zvlášť teda zapracovať na konzistencii,“ povedal Cunoda.

„Musím však tiež poďakovať Pierrovi. Bez neho by som v posledných dvoch rokoch neurobil taký pokrok a veľa som sa od neho naučil. Bude mi chýbať. Bola to radosť s ním pracovať,“ dodal japonský pretekár.

Súvisiace články