logo F1online.sk

V Abú Zabí vyhral Verstappen, Péreza prekonal Leclerc, Vettel sa lúči

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2022

Posledná veľká cena sezóny 2022 patrila Maxovi Verstappenovi rovnako ako celý ročník. Holandský pretekár predviedol ďalší suverénny výkon a na svoje konto si pripísal pätnáste víťazstvo v sezóne. Oveľa zaujímavejší bol súboj o druhé miesto a titul vicemajstra, v ktorom ťahal za kratší koniec Sergio Pérez. Mexičan sa veľkej pomoci zo strany tímu nedočkal, a tak sa z druhej priečky v Pohári jazdcov teší Charles Leclerc.

Spočiatku sa pritom zdalo, že Red Bully len zmiznú v diaľke a dozadu sa už ani neobzrú. Po prvých pár kolách si totiž vypracovali pohodlný náskok pred dvojicou jazdcov Ferrari. Sergio Pérez dostal príkaz šetriť pneumatiky a vyzeralo to tak, že ho čaká už len pokojný dojazd do cieľa.

Ferrari si však tentoraz splnilo svoje domáce úlohy a presne ako prezradil Charles Leclerc, kládlo veľký dôraz na degradáciu pneumatík. Vďaka tomu Leclerc dokázal zatlačiť na Mexičana a prinútil ho zastaviť skôr.

Pérez však spadol do premávky, v ktorej stratil čas pri súboji so Sebastianom Vettelom. Ferrari to v Leclercovom prípade nevyužilo na overcut, namiesto toho sa rozhodlo natiahnuť úvodný stint a staviť na jednozastávkovú stratégiu.

Ako ukázal prípad Maxa Verstappena, Pérez sa azda mohol pokúsiť o to isté, no keď z druhého miesta zastavil opäť, už nebolo cesty späť. Úlohu mal naozaj ťažkú: Leclerc mal 20-sekundový náskok a “bránili” ho tri monoposty; dva Mercedesy aj Carlos Sainz.

George Russell a Carlos Sainz nakoniec uvoľnili trať, keďže prezuli, no Lewis Hamilton dal Sergiovi Pérezovi zabrať. Aj toto zdržanie stálo Mexičana čas a pomohlo Charlesovi Leclercovi. Monačan mal čo robiť a celý čas šiel naplno, no nakoniec druhé miesto pred letiacim Red Bullom udržal.

Ferrari môže byť rado, že Leclerc skončil druhý aj napriek tomu, že na trati nenechalo Carlosa Sainza, aby Mercedes pribrzdil rovnako ako Hamilton — alebo, prekvapivo, Pierre Gasly! Pilot AlphaTauri už na tímové vzťahy nehľadel a jazdca materskej stajne mierne zdržal. Poznamenajme, že Carlos Sainz nakoniec aj tak obsadil štvrté miesto.

Piaty skončil George Russell, ktorého tímový kolega preteky nedokončil. Lewis Hamilton hlásil problémy s monopostom už po výlete mimo trať v prvom kole. Pár kôl pred koncom zamieril do boxov, keďže sa mu nedalo preraďovať.

Lando Norris odjazdil pomerne osamotené preteky. V úvode sa síce na chvíľu dostal pred Georgea Russella, no sám vedel, že na súboj s Mercedesom nemá dostatočne dobré auto. Norrisovo šieste a Ricciardovo deviate miesto predstavujú pekný výsledok, hoci na preskočenie Alpinu v konštruktérskom šampionáte to McLarenu nestačí.

A to Alpine opäť technicky zlyhal. Šachovnicovú vlajku videl len siedmy Esteban Ocon. Dokonalou bodkou za sezónou Fernanda Alonsa spravilo ďalšie vypadnutie, tentoraz pre únik vody. Je až neuveriteľné, že francúzsky tím ani po 22 pretekoch nedokázal vyriešiť svoje problémy s technikou.

Vypadnutie Lewisa Hamiltona umožnilo Lanceovi Strollovi a Sebastianovi Vettelovi posunúť sa na ôsmu a desiatu priečku, za čo si pripísali päť bodov. Alfu Romeo tak mal Aston Martin na lopatkách, ale záverečné K.O. jej neuštedril, aby získal milióny eur navyše za šieste miesto konštruktérskeho šampionátu. Potreboval totiž ešte ďalší extra bodík. Ten nezískal, keďže Sebastianovi Vettelovi na naozaj katastrofálnej jednozastávkovej stratégii sa nepodarilo predbehnúť Daniela Ricciarda. Toto nebola rozlúčka, akú by si štvornásobný majster sveta predstavoval.

George Russell dnes dostal päťsekundový trest za nebezpečné vypustenie z boxov. Mechanici mali problémy počas zastávky.

Okrem neho sa päťsekundovému trestu nevyhol ani Mick Schumacher, ktorý po veľkej chybe ťukol do Nicholasa Latifiho. Obaja sa roztočili, Latifi pohladil bariéru, no obaja mohli pokračovať.

Súvisiace články