logo F1online.sk

Ocon je so sebou spokojný: Poraziť Alonsa je pekný pocit

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2022

Aký dobrý je Esteban Ocon ako pilot? Na túto otázku sa veľmi ťažko hľadá nejaká univerzálna odpoveď, ale faktom je, že napriek mnohým negatívam dokázal francúzsky pretekár svojimi výkonmi zaujať. Teraz si môže zaradiť do životopisu aj skutočnosť, že sa mu podarilo zdolať dvojnásobného majstra sveta.

Celkové štvrté miesto a v porovnaní s minulou sezónou aj vyšší počet bodov. Tím Alpine síce nedokázal v roku 2022 napodobniť jedno senzačné víťazstvo a celkovo dve pódiá z minulej sezóny, no francúzsky celok celkom objektívne urobil krok vpred.

Celkové štvrté miesto je pekný výsledok, hoci ho trochu zatienila priam hrôzostrašná spoľahlivosť a veľká nespokojnosť Fernanda Alonsa s počínaním tímu. Španielsky matador bol v priebehu roka veľmi nespokojný s konaním vedenia pri vyjednávaní o novej zmluve a potom sa mu nepáčilo počínanie agresívneho tímového kolegu. O spoľahlivosti jeho monopostu ani nehovoriac. Nedá sa povedať, že by sa Alonso rozlúčil s Alpinom šťastne a pomerne rád za sebou zabuchol dvere.

Nestáva sa mu pritom často, že by na body prehral so svojím tímovým kolegom. Iste, nebyť problémov so spoľahlivosťou, ktoré v oveľa väčšej miere postihli Alonsa, Ocon by celkom iste nemal nárok. História sa však pýtať nebude, po Jensonovi Buttonovi v sezóne 2015 je Esteban iba druhým Fernandovým tímovým kolegom, ktorý v jednej sezóne dokázal získať viac bodov.

„Takisto som mal nejaké problémy, ale určite je to pekný pocit,“ okomentoval svoje víťazstvo v internom porovnaní Ocon.

„Je to veľmi rýchly jazdec a určite som musel posunúť vlastnú úroveň o niečo vyššie. Skončiť pred ním je pre mňa dobrou satisfakciou. Jediné, čo mi v tomto roku nakoniec chýba, je pódium, ale okolnosti sa tiež zmenili. Snáď sa nám nejaké podarí získať v budúcom roku,“ dodal Ocon.

O jeho kvalitách nepochybne svedčí aj minulá sezóna, keď získal 74 bodov, kým Alonso 81. Boli to teda dva vyrovnané roky, v priebehu ktorých Ocon nepotvrdil len svoju povesť nekompromisného pretekára, ale tiež nesmierne rýchleho pretekára. V celkovom hodnotení napokon skončil ôsmy s 30-bodovou stratou na Landa Norrisa.

Práve toho v posledných pretekoch sezóny prenasledoval v snahe získať šieste miesto na VC Abú Zabí. Nakoniec sa však tešil pilot McLarenu, ktorý si z pretekov odniesol aj bod za najrýchlejšie kolo.

„Som veľmi spokojný s naším výsledkom,“ povedal po posledných pretekoch spokojný Ocon. „Ešte jedno kolo a Landa by sme pravdepodobne dostali – počas celých pretekov to bolo veľmi tesné, ale na tom už nezáleží.“

„Všetky ciele, ktoré sme si stanovili, sa nám podarilo splniť a skončili sme na štvrtom mieste Pohára konštruktérov. Zároveň to bola čo do počtu bodov moja najlepšia sezóna vo Formule 1,“ dodal Ocon.

Súvisiace články