logo F1online.sk

Marko: Pérez sa o druhé miesto pripravil vlastnou chybou

Sergio Pérez a Helmut Marko a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2022

Red Bull v druhej polovici sezóny absolútne dominoval. S veľkým náskokom ovládol jazdecký i konštruktérsky šampionát a do poslednej chvíle bojoval aj o ďalší historický úspech. Ani počas majstrovských rokov 2010 až 2013 a s dvojicou Sebastian Vettel – Mark Webber sa tímu nepodarilo obsadiť šampionáte prvé a druhé miesto. Tento rok bol Red Bull veľmi blízko, ale ani tentokrát sa to nepodarilo, čo však Helmuta Marka príliš nemrzí.

Treba povedať, že Sergio Pérez mal všetko potrebné, aby mohol Charlesa Leclerca poraziť. Z úvodu sezóny mu auto sedelo, do veľkej miery sa mu vyhýbali aj technické a strategické chyby.

Všetko bolo dobre nachystané aj na posledné preteky sezóny. Red Bull obsadil prvý rad, okruh mu mal dokonale sedieť a Maxa Verstappena na čele nedokázal nik ohroziť. Ferrari sa však rozhodlo urobiť všetko, aby Red Bullu majstrovské „double“ prekazilo a podarilo sa im poskladať veľmi dobré preteky, na konci ktorých Leclerc finišoval pred Pérezom a mohol sa tešiť z celkového druhého miesta.

Poradcovi Red Bullu Helmutovi Markovi to však nevadí a hovorí, že nočné mory po takom závere mať nebude. „Po sezóne ako bola táto? Máme sedemnásť víťazstiev a oba tituly, takže môžeme byť spokojní,“ prehlásil pre rakúsku televíziu Servus TV, na ktorú odkazuje portál RacingNews365.com.

„Stratégia s dvomi zastávkami bola pre Péreza tou správnou voľbou, ale prekvapilo nás, že Ferrari bolo pri práci s pneumatikami omnoho lepšie, než sme očakávali. Carlos Sainz naše predpoklady naplnil, ale Leclerc nie!“ povedal Marko.

Ten poukázal na to, že Pérez si za svoju prehru s Leclercom vlastne môže sám, keď nedokázal ideálne manažovať svoje preteky v tých najdôležitejších okamihoch.

„Na konci to bolo tesné, ale Pérez najprv urobil chybu v počiatočnej fáze pretekov, keď na svoje pneumatiky zatlačil až príliš a museli sme ho povolať do boxov skôr než sme plánovali,“ hovorí Marko.

„Neskôr sa pokúšal predbehnúť Hamiltona, ale ten ho okamžite opäť predbehol, pričom tam stratil asi 1,3 sekundy. Mohol z toho teda byť krajší výsledok,“ dodal Rakúšan.

Súvisiace články