logo F1online.sk

Videli sme Ricciardove posledné preteky? Možno áno, priznáva Austrálčan

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl21. 11. 2022

Daniel Ricciardo zažil peknú rozlúčku s McLarenom a ako sám priznáva, možno aj s Formulou 1 v pozícii aktívneho pretekára. Po dvoch náročných rokoch v britskom tíme zdôrazňuje potrebu vydýchnuť si a dať si trochu odstup.

Austrálčan predviedol v Abú Zabí niekoľko pekných manévrov a na stratégii na jeden pitstop, ktorá bola náročná na manažment pneumatík, skončil na deviatom mieste. V závere za sebou udržal Sebastiana Vettela, ktorý mal o niečo čerstvejšie pneumatiky.

Symbolicky sa tým akoby uzavrela cesta, ktorú Ricciardo a Vettel započali ešte v roku 2014 v Red Bulle, kde vtedy mladší Austrálčan zdolal štvornásobného majstra sveta, ktorý potom zamieril do Ferrari. „Cítim úľavu. Ak by to celé skončilo pretekmi v Sao Paule, zanechalo by to vo mne trpkú príchuť. Takto som to uzavrel bodovaným umiestnením, čo mi trochu dodáva pokoj v duši,“ povedal Daniel Ricciardo.

Väčšina pozornosti sa prirodzene upierala na Sebastiana Vettela, no je možné, že sme naposledy videli aj inú osobnosť poslednej dekády F1. Daniel Ricciardo v budúcej sezóne nebude na štartovom rošte a aj keď prezentoval túžbu vrátiť sa v roku 2024, rozhodne nemá nič isté.

„Netuším, čo budúcnosť prinesie. Ak toto mali byť moje posledné preteky, tak si aspoň môžem povedať, že boli fajn. Potešila ma pekná bitka so Sebastianom na konci. Snažil som sa nebyť príliš emotívny,“ opísal svoje pocity po posledných pretekoch vo farbách McLarenu. „Nie je to totiž isté – možno to bolo v Abú Zabí pre mňa naposledy, možno nie. Nechcel som sa nechať prevalcovať emóciami či nostalgiou. Snažil som sa zostať koncentrovaný na preteky.“

Skúsený Austrálčan počas dvoch rokov podľahol Landovi Norrisovi na body súhrnne v pomere 152:282, pričom v tejto sezóne ho v kvalifikáciách zdolal len dvakrát. „Pred rokom som v Barcelone v kvalifikácii zdolal Landa a hovorili sme si, že začínam ukazovať rýchlosť. Po dvoch rokoch je to však stále rovnaký príbeh,“ povzdychol si niekdajší pilot HRT, Toro Rosso, Red Bullu či Renaultu. Jeho posledné roky naozaj neboli ľahké ani po mentálnej stránke.

„Počas posledných rokov ma to celé zrážalo dole… Preto potrebujem nejaký čas mimo. Nechcem hovoriť, že by som chcel znovu nájsť samého seba, no určite potrebujem v sebe niečo nájsť a niečo trochu prebudovať,“ pokračoval Daniel Ricciardo, ktorý v sezóne 2022 zažil len zopár svetlých okamihov. Celkovo získal len 37 bodov a v Pohári jazdcov skončil jedenásty.

„Boli aj preteky, po ktorých som si povedal, že je to späť… O týždeň neskôr som však zrazu bol tam, kde predtým. Trápila ma táto nekonzistentnosť a pocit nevedomosti. Som rád, že aspoň zopár pretekov po letnej prestávke bolo celkom pekných.“

Osemnásobný víťaz pretekov bude s najväčšou pravdepodobnosťou v budúcom roku rezervným pilotom, resp. ambasádorom značky. „S najväčšou pravdepodobnosťou to bude moje miesto, no nemôžem to ešte povedať na sto percent. Red Bullu som však jasne povedal, že potrebujem nejaký čas mimo pre seba, trochu sa od toho vzdialiť. Určite sa však pokúsim zostať blízko a budem chcieť zostať zapojený do vecí,“ uzavrel Ricciardo.

Súvisiace články