logo F1online.sk

Ferrari obsadilo na posezónnych testoch prvé, druhé aj tretie miesto

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 11. 2022

Šťastnú cestu domov. Oficiálne boli tohtoročné jednodňové posezónne testy súčasťou ročníka 2022, ale pri pohľade na pilotov vo farbách svojich nových zamestnávateľov by sme ich pokojne mohli označiť aj za začiatok tej budúcoročnej. Najrýchlejšími časmi zamávali monopostu F1-75 i sezóne 2022 piloti Ferrari.

Po skončení nedeľných pretekov zotrvali tímy v Abú Zabí, kde ich v utorok čakali posezónne testy budúcoročných pneumatík Pirelli. Bolo to vyčerpávajúcich deväť hodín, počas ktorých sa na trať vydalo celkovo 24 pilotov kompletnej desiatky tímov. Síce to nemá takmer žiadny význam, ale prvé tri miesta obsadili piloti Ferrari.

Najrýchlejší bol Carlos Sainz, ktorý popoludní prevzal monopost po najrýchlejšom mužovi dopoludnia Charlesovi Leclercovi. Peknú bodku za sezónou si doprial aj testovací pilot Ferrari Robert Švarcman, ktorý ako nováčik sedel v druhom aute celý deň a skončil tretí, keď svoj osobne najrýchlejší čas zajazdil len 23 minút pred koncom. Pre Scuderiu je však istotne dôležitejšie, že deň prebehol bez väčších problémov a toto trio dohromady pozbieralo 237 kôl.

V kokpitoch svojich nových tímov sme videli viacero prestupujúcich jazdcov. Pierre Gasly si „potykal“ so svojím Alpinom, keď odjazdil 130 kôl a tesne pred koncom (vtedy boli aj najlepšie podmienky) zajazdil celkovo štvrtý najrýchlejší čas. Za ním skončil na piatom mieste Max Verstappen, ktorý popoludní prevzal monopost Red Bullu po Sergiovi Pérezovi.

Okrem Gaslyho sa do akcie so svojimi novými tímami dostali aj ďalší. Premiéru v tohtoročnom monoposte McLarenu si odbil Oscar Piastri, ktorého premiéra však nešla podľa plánu, keď sa v tretej hodine spustil varovný signál pred poškodením pohonnej jednotky a auto sa zastavilo. Austrálsky mladík sa však po odstránení problému vrátil na trať a odjazdil vzdialenosť takmer dvoch veľkých cien.

Problémy sa nevyhli ani Nicovi Hülkenbergovi, ktorý debutoval v kombinéze Haasu. Jeho auto sa pre poruchu zastavilo počas druhej hodiny. Tím však problém odstránil a Hulk sa vrátil na trať, ktorú napokon obkrúžil celkovo 110-krát.

V zelenom monoposte Aston Martinu jazdil s číslom 14 prvýkrát Fernando Alonso, s Williamsom sa (nie po prvýkrát) predstavil aj už oficiálne potvrdený Logan Sargeant a prvé kroky s AlphaTauri absolvoval aj Nyck de Vries.

Takéto sú kompletné výsledky: