logo F1online.sk

Kvalifikáciu v Abú Zabí vyhral Verstappen, Vettel sa lúči pekným výkonom

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2022

Víťazná trofej za poslednú kvalifikáciu sezóny poputuje do vitríny Maxa Verstappena a Red Bullu. Úradujúci majster sveta síce podľa vlastných slov nemal najjednoduchšiu sobotu, no nakoniec sa jeho tímu podarilo vyriešiť aj posledné problémy s balansom monopostu a získať ďalšiu pole position. Druhé miesto so stratou 0,228 sekundy si vybojoval Sergio Pérez tesne pred Charlesom Leclercom.

Max Verstappen bol napokon suverénny. V tretej časti kvalifikácie sa mu totiž podarilo zajazdiť dve kolá, ktoré by stačili na zisk pole position. Ferrari a Mercedesy naňho dnes nemali nárok.

Red Bull bude v nedeľu štartovať z prvého radu, čo je skvelá východisková pozícia pre vicemajstrovské nádeje Sergia Péreza. Mexičan si však bude musieť dať záležať na štarte, keďže hneď za sebou bude mať rivala z Ferrari Charlesa Leclerca.

Druhý rad obsadili Charles Leclerc a Carlos Sainz, ktorí by takisto mohli rozohrať strategický šach. V prvom rade však musia zabezpečiť, že Scuderia získa druhé miesto v Pohári konštruktérov, až potom môže uvažovať o tom, ako pomôcť Charlesovi Leclercovi v boji proti Sergiovi Pérezovi.

Nasleduje dvojica z Mercedesu. Lewis Hamilton a George Russell zajazdili takmer identické časy, delili ich len tri tisícinky sekundy. Na viac v sobotu zrejme nemohli pomýšľať, hoci Hamilton bol počas kvalifikácie prekvapený, keď mu tím oznámil, že na Péreza strácal tri desatiny.

Do Q3 sa prebojovali aj oba McLareny. Lando Norris po pokazenom prvom pokuse to skúsil zas a skončiť vyššie ako siedmy azda ani nemohol. Jeho austrálsky kolega bude štartovať s trestom, ktorý si prenáša z Brazílie, a tak z desiateho miesta spadne na trináste.

V prvej desiatke sme mali ešte Estebana Ocona a na deviatom mieste Sebastiana Vettela. Nemec sa s kvalifikáciami vo Formule 1 lúči veľmi sympatickým výkonom. Druhý Aston Martin je až pätnásty.

Fernando Alonso do Q3 nepostúpil, keďže mu chýbalo pár tisíciniek sekundy. Mick Schumacher zas v internom súboji porazil Kevina Magnussena. Dánsky jazdec šiel pod sprchy už po prvej časti.

https://pbs.twimg.com/media/Fh73YOmWYAAn5sH?format=jpg&name=medium

Súvisiace články