logo F1online.sk

Posledný tréning v moci Red Bullu, Hamiltona čaká vyšetrovanie

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2022

Záverečnú tréningovú hodinovku na Veľkú cenu Abú Zabí ovládol Sergio Pérez pred Maxom Verstappenom. Mexičan “utiekol” svojmu kolegovi o pol druha desatiny a bol o 0,240s rýchlejší ako najbližší prenasledovateľ z radov konkurencie v osobe Lewisa Hamiltona.

Red Bull zvládol tretí tréning bez väčšej drámy. Max Verstappen sa dokonca na trati objavil až po 30 minútach, keďže si potreboval ušetriť jednu mäkkú zmes, ktorú minul už v piatok. Veľmi ho to nespomalilo, hoci nakoniec na svojho kolegu nestačil a navyše vyšiel mimo trať v šiestej zákrute. Keby ňou tak prešiel v kvalifikácii, o čas 1:25,134 by istotne prišiel.

V pomyselnom druhom rade skončili Lewis Hamilton a George Russell. Mercedesy opäť jazdia s odlišnými špecifikáciami monopostov rovnako ako v Brazílii. George Russell nasadil konfiguráciu na nízky prítlak, Lewis Hamilton má zas väčšie zadné krídlo.

Čo je však dôležitejšie: Lewis Hamilton sa má po tréningu dostaviť ku komisárom za údajné neuposlúchnutie červených vlajok. Tie dnes spôsobil Pierre Gasly po tom, čo sa mu počas prejazdu cez obrubník poškodilo zavesenie, resp. vnútorný ráfik pravého predného kolesa, a na trati zostala jeho časť.

Vo chvíli vyvesenia červených vlajok bol Lewis Hamilton práve vo svojom rýchlom kole, no pred sebou mal dva pomalšie monoposty, ktoré predbehol. Komisári teraz budú skúmať, či ich Hamilton predbehol po vyvesení červených vlajok a či reálne mohol zareagovať, zabrzdiť a zaradiť sa za ne.

McLareny v popoludňajšej horúčave predviedli sympatické jazdy. Landa Norrisa nezastavila ani horiaca brzda a skončil piaty, Daniel Ricciardo je ôsmy. Pred kvalifikáciou sú to skvelé správy pre papájových, no tí musia pamätať na to, že do večera sa ešte ochladí, čo môže zmeniť pomer síl.

Ferrari v treťom tréningu hralo skôr druhú ligu. Leclercovi so Sainzom patrí len šieste a siedme miesto, hoci v závere tréningu odjazdili svoje kvalifikačné simulácie na nových softoch. Leclerc sa vo vysielačke posťažoval, že predné gumy toho majú dosť už po štyroch zákrutách. Opäť však platí, že liekom na tieto problémy by mohlo byť ochladenie.

Deviaty Sebastian Vettel musel svoje jazdy ukončiť predčasne. Podobne ako v prípade Landa Norrisa sme videli, že jeho ľavá predná brzda miestami dymila. Tím začínal mať obavy, a tak monopost radšej odstavil.

Prvú desiatku uzavrel Alex Albon. Thajsko-britský pretekár dnes takmer vrazil do Landa Norrisa, ktorý sa dosť pomaly presúval po druhej protiľahlej rovinke. Alpiny sú mimo TOP10.

O jednu zbytočnú žltú vlajku sa dnes postaral Esteban Ocon, ktorý sa v treťom sektore pokúšal púšťať autá v rýchlych kolách tým, že takmer zastavil na trati. Maršali to vyhodnotili ako potenciálny technický problém a vytiahli vlajky. Francúz dostal upozornenie, aby nabudúce tak dramaticky nespomaľoval. I na tomto príklade však vidíme, že v treťom sektore bude premávka robiť problémy.

https://pbs.twimg.com/media/Fh7HZMRXkAIqLo1?format=jpg&name=medium

Súvisiace články