logo F1online.sk

Gasly si nie je istý, či sa Cunoda môže stať lídrom: Potrebuje pracovať na sebakontrole

Pierre Gasly a Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2022

Je jazdecká dvojica Nyck de Vries – Júki Cunoda dostatočne kvalitná a skúsená, aby pomohla AlphaTauri sa v roku 2023 posunúť vpred? Stajňu z Faenzy čaká v budúcej sezóne veľmi dôležitých 24 veľkých cien a bez lídra v kokpite bude posun vpred o poznanie náročnejší.

AlphaTauri prežíva v roku 2022 sezónu, na ktorú budú chcieť v tíme čo najskôr zabudnúť. Aspoň trochu napraviť veľmi matný dojem môžu zdolaním Haasu v súboji o ôsme miesto Pohára konštruktérov. Aktuálny rozdiel jediného bodu bude určite prekonateľný.

Ako sa však bude dariť AlphaTauri v budúcom roku? Faenzu totiž opustí jej líder Pierre Gasly a na jeho nálade už môžeme cítiť, že sa na odchod teší. Napriek tomu však po ňom zostane v tíme diera, ktorú má zaceliť Nyck de Vries so skúsenosťami z jednej veľkej ceny vo Formule 1.

Predstava, že by sa vo svojej tretej sezóne mohol stať lídrom Júki Cunoda, pôsobí nedôveryhodne. Iste, nejeden pilot by bol vo svojej tretej sezóne na túto úlohu pripravený, ale pri japonskom mladíkovi sme predsa len trochu skeptickí a nie sme jediní. Svoje pochybnosti nepriamo vyjadril aj jeho súčasný tímový kolega Pierre Gasly.

„Od Júkiho nečakajte sračky a to jedna z vecí, ktorú si na ňom naozaj cením. Keď mu niečo zíde na um, tak to okamžite vyletí z úst rýchlosťou blesku. Má veľmi jedinečný charakter a skvelý zmysel pre humor bez akýchkoľvek hraníc. Tým vás niekedy môže prekvapiť,“ hovorí Gasly o japonskom mladíkovi.

„Je to skvelý človek. Posledné dva roky v tíme som si s ním naozaj užil a takisto bolo zaujímavé sledovať jeho vývoj vo vnútri tímu. Myslím si, že sa rozvinul aj po ľudskej stránke. Rozhodne si ho veľmi vážim a rád ho nazývam svojím priateľom,“ dodal Gasly.

V otázke schopnosti viesť tím však už Francúz také superlatívy nevyslovil. „Myslím si, že len čas ukáže, či má všetko potrebné, aby dokázal viesť tím.“

„Jeho cesta do Formuly 1 bola trochu rýchla. Prešiel z F4, cez F3 a F2 priamo do Formuly 1 v dosť mladom veku a bez veľkých skúseností. Myslím si teda, že len čas ukáže.“

„Nebol by som prekvapený, keby v budúcej sezóne pokračoval vo svojom zlepšovaní. Dobre vie, na čom potrebuje pracovať, a to je sebakontrola. Ale on to vie a má okolo seba dobrých ľudí. Myslím si, že toto prostredie mu skutočne pomôže rozvíjať sa ako jazdcovi,“ dodal Gasly.

Súvisiace články