logo F1online.sk

Ďalšia exkluzívna destinácia s desaťročnou zmluvou? Na brány F1 klope Kolumbia

Max Verstappen, Charles Leclerc, Carlos Sainz po štarte VC Miami 2022
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2022

Kalendár na sezónu 2023 je nám už známy a bude pozostávať z rekordných 24 podujatí. Liberty Media a šéf Formuly 1 Stefano Domenicali sú však nenásytní. Ich obľuba v exkluzívnych destináciách, dlhodobých zmluvách a peniazoch ich privádza do stále nových a nových končín. Tá posledná? Barranquilla.

Čas od času sa vynorí informácia, že Stefano Domenicali rokuje s promotérmi niektorého z potenciálnych kandidátov na zisk miesta v kalendári F1. Nie vždy sa to dotiahne do úspešného konca, viď avizovaný návrat klasického okruhu Kyalami v Južnej Afrike. Ten sa napokon neuskutočnil a miesto návratu Afriky sa v kalendári o ďalší rok udržalo belgické Spa.

Okruh v ardenských horách však v budúcom roku čaká ďalšia séria tvrdých vyjednávaní. Svojho času sa hovorilo, že Belgicko pokračuje ako provizórne riešenie, kým sa nevyjasní situácia v Južnej Afrike. Aktuálne sa však nezdá, že by rokovania s Kyalami boli živé.

Miesto toho má Stefano ďalšieho exkluzívneho záujemcu, ktorý bude chcieť obsadiť niektorý z voľných termínov v kalendári sezóny 2024, prípadne ťažiť z politiky nulovej tolerancie voči COVID-u, ktorý naďalej razí Komunistická strana Číny a naďalej tým ohrozuje uskutočnenie budúcoročného podujatia v Šanghaji.

„Stefano Domenicali bol v pondelok popoludní v Barranquille v Kolumbii so zástupcami Veľkej ceny Mexika. Cielia na rok 2024 alebo 2025,“ napísal na sociálnych sieťach reportér Joe Saward.

Podľa starostu prístavného mesta Jaimeho Pumareja by oficiálny názov podujatia mal znieť Veľká cena Karibiku a pre El Heraldo povedal: „Proces sa vyvíja sľubne, ale je pred nami ešte veľa práce.“

„Môžeme povedať, že je tu reálna a hmatateľná možnosť, jedná sa o finančne udržateľný projekt, ktorý mestu prinesie investície a podporuje ho súkromný sektor,“ hovorí Pumarejo.

„Ešte to nie je realitou, ale sme v pomyselných pretekoch a dúfame, že dôjdeme až do cieľa. Zatiaľ však nechceme vyvolávať falošné nádeje. Keby došlo k podpisu, hovoríme tu o roku 2024 alebo 2025 a desaťročnej zmluve, aspoň v to teda dúfame,“ povedal Pumarejo.

Ten tiež ozrejmil, že v meste Barranquilla pracujú s dvoma návrhmi konečnej podoby okruhu a ešte nevybrali tú definitívnu.