logo F1online.sk

Čaká nás kľúčové stretnutie s FOM, hovorí Mario Andretti

Mario Andretti
© Zach Catanzareti Photo (CC BY 2.0)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2024

Aj neprajníci musia uznať, že Michael Andretti je vytrvalý človek s oceľovými nervami. Zaujímalo by nás, koľkokrát si musí vypočuť „nie“, aby to nakoniec vzdal. Neprekvapilo by nás, keby také číslo neexistovalo. Americký podnikateľ stále dúfa, aj keď taký Joe Saward naznačuje, že pre nové tímy sa dvere čoskoro úplne zatvoria.

Andretti v súčasnosti buduje za veľké peniaze zariadenia, ktoré možno nikdy nevyužije. Investovať milióny bez toho, aby ste mali záruku návratnosti, chce nemalú odvahu. Michael dostal v októbri zelenú od FIA, ktorá však bola podmienená súhlasom FOM. Málokoho prekvapilo, keď Liberty Media nakoniec odmietla.

Americký podnikateľ však dúfa, že to nie je koniec. Vraj sa blíži ďalšie dôležité stretnutie s FOM. Zdá sa tak, že veľká slávnosť v podobe otvorenia novej továrne nebola náhodná a Andrettiovci sa prostredníctvom médií pokúšali Liberty Media opäť presvedčiť, že sú pre nich správnou voľbou a budujú obrovský tím.

„Pokračujeme v práci bez ohľadu na to, čo bolo doteraz prezentované médiám,“ vyhlásil majster sveta z roku 1978 a Michaelov otec Mario Andretti. „Myslím si, že máme správny prístup. FIA nám dala zabrať pri preverovaní, či spĺňame všetky kritériá. Potrebujeme už len požehnanie od FOM. Pred nami je kľúčové stretnutie a dúfam, že prídu nejaké pozitívne výsledky.“

V oficiálnom odôvodnení vyjadrila Liberty Media pochybnosti, či Andretti dokáže postaviť tím, ktorý bude konkurencieschopný hneď od prvého dňa. Mario však hovorí, že sa vo svojich prípravách dostali až k testovaniu prototypu vo veternom tuneli. Ak je to auto pre rok 2026, tak to pravidlá nedovoľujú, ale to nie je v tejto chvíli dôležité.

„Od úplného začiatku sa naše práce nezastavili,“ ubezpečil Mario Andretti. „Už máme auto vo veternom tuneli a ďalšie veci. V súčasnosti je naším cieľom vstup do Formuly 1 v roku 2026.“

„Keď dostaneme konečné ‚okej‘, musíme zadefinovať množstvo kľúčových elementov, pretože sa k nám chcú pripojiť veľmi skúsené osobnosti a my potrebujeme konečné ‚áno‘. Keď ho dostaneme, nezačneme od nuly. Už sme na ceste,“ dodal Mario.

Ostrieľaný žurnalista Joe Saward to však vo svojom blogu nevidí ružovo. Od roku 2026 totiž začne platiť nová Concordská dohoda, ktorej podoba sa nám už rysuje. Vraj bude vyzerať veľmi podobne ako tá stará, ale s niektorými podstatnými úpravami. Jedna z nich bude veľmi zaujímať aj Andrettiovcov.

„Väčšina tímov si želá, aby sa v novej dohode ukotvil maximálny počet účastníkov na desať. Samozrejme, táto skutočnosť rozčuľuje amerických fanúšikov, ktorí v tom vidia akési sprisahanie, ale takéto uvažovanie nedáva žiaden zmysel. Liberty Media je americká spoločnosť, kótovaná na burze NASDAQ, s množstvom amerických investorov a všetci by radi videli úspešný americký tím,“ napísal Saward vo svojom blogu.