logo F1online.skF1online.sk

Aký bude ďalší osud Andretti Global? Z projektu sa sťahuje Michael Andretti

Michael Andretti
© Twitter/Ducati
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 11:05

Michael Andretti bol v posledných rokoch veľmi hlasnou a aktívnou figúrkou sveta Formuly 1. Bývalý pretekár a neskôr vlastník tímu sa pokúša o vstup do najvyššej motoristickej triedy. Nazhromaždil zdroje aj ľudí, ale nezískal podporu Liberty Media. Zdá sa, že dnes sa úplne sťahuje zo svojho tímu.

Andretti Global je spoločnosť, ktorá zastrešuje všetky projekty tímu Andretti vo svete motoristického športu. Nie je ich málo, keďže bývalý pretekár pôsobí so svojím tímom v IndyCar, amerických vytrvalostných pretekoch IMSA, Formule E, Extreme E a ďalších súťažiach. Jeho najväčším snom bola Formula 1, ale tam má momentálne cestu zarúbanú.

Spoločnosť v piatok oznámila, že Michael Andretti sa ako majiteľ sťahuje zo spoločnosti a nahradí ho Dan Towriss, ktorý so svojou skupinou Group 1001 spoluzakladal pretekársky tím v roku 2002. „Michael sa v rámci Andretti Global chcel presunúť do viac strategickej roly a nechcel sa toľko sústrediť na prevádzku pretekárskeho tímu,“ stojí v oficiálnom stanovisku stajne.

Michael Andretti by sa podľa dostupných informácií mal presunúť do roly poradcu a ambasádora, čo je vo svete športu eufemizmus pre úplný odchod. „Michael a Dan Towriss úzko spolupracovali pri vytváraní tejto novej štruktúry. Michael je rád, že sa sformuje nový tím pod Danovým vedením a naďalej bude pôsobiť ako strategický poradca a najdôležitejší ambasádor. Viac informácií prinesieme v najbližších týždňoch, keď si Michael a Dan pohovoria s tímom,“ uvádza Andretti Global vo svojom oficiálnom stanovisku.

Je otázne, či majú tieto zmeny niečo spoločné s projektom F1. Pravda je, že Towriss a Andretti idú vo všetkom spolu. Spoločne sa snažili kúpiť existujúci tím, spoločne vzali na palubu General Motors a spoločne sa snažili vstúpiť do športu s novým tímom, ale narazili na odpor Liberty Media.

Towriss je okrem toho zodpovedný za najdôležitejšiu finančnú podporu pretekárskeho tímu. Logá jeho firiem zdobia monoposty v IndyCar i ďalších sériách.

Súvisiace články

Diskusia