logo F1online.skF1online.sk

Na Liberty Media si pre Andretti Global posvieti americké ministerstvo spravodlivosti

Po štarte VC Maďarska 2024: Oscar Piastri, Lando Norris a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Očakávané sa stáva skutočnosťou. Keď sa myšlienka prijatia jedenásteho tímu do Formuly 1 stretla s jednohlasným odmietnutím zo strany Liberty Media i desiatich tímov, dalo sa očakávať, že do celej veci sa zapoja nesmierne komplikované zákony a nariadenia o hospodárskej súťaži.

Generálny riaditeľ Liberty Media Greg Maffei na pravidelnom štvrťročnom stretnutí s akcionármi potvrdil, že vlastník Formuly 1 je oficiálne vyšetrovaný protimonopolným oddelením Department of Justice, teda amerického ministerstva spravodlivosti, v súvislosti s odmietnutím vstupu Michaela Andrettiho do F1.

Andretti sa vo svojej snahe o vstup s vlastným tímom spojil s General Motors, zriadil továreň v Silverstone a uskutočnil rozsiahly nábor nových zamestnancov, ku ktorým patrí aj bývalý technický guru celej Formuly 1 Pat Symonds. Aj keď FIA uznala, že Andretti Global splnil všetky podmienky pre vstup, samotná F1 má v celej veci posledné slovo a môže záujemcu odmietnuť čisto na základe vlastného rozhodnutia. Má na takéto veto právo? O tom sa v blízkej budúcnosti bude rozhodovať na najvyššej úrovni.

Maffei sľúbil, že Liberty Media bude spolupracovať s ministerstvom spravodlivosti a je presvedčený, že F1 neporušila žiadne americké zákony. „V prípade Andretti prebieha vyšetrovanie Ministerstva spravodlivosti USA,“ povedal Maffei vo štvrtok obchodným analytikom z Wall Street.

„Máme v úmysle plne spolupracovať pri vyšetrovaní a poskytneme všetky informácie. Sme presvedčení, že naše rozhodnutie, rozhodnutie F1, bolo v súlade so všetkými platnými protimonopolnými predpismi v USA a poskytli sme podrobné zdôvodnenie,“ zdôraznil generálny riaditeľ.

Ten podčiarkol – a toto bude zrejme pri vyšetrovaní ministerstva najdôležitejšie –, že F1 a Liberty Media nevylučujú prijatie jedenásteho tímu, ak bude spĺňať všetky podmienky. „Určite si nemyslíme, že akékoľvek rozšírenie je zlé. Pre expanziu máme prijatú metodológiu, ktorá si vyžaduje schválenie FIA a F1 a obe skupiny majú svoje kritériá. Určite sme otvorení žiadostiam nových účastníkov a ak splnia všetky požiadavky, ich prihlášky potenciálne schválime,“ odkázal Maffei.

Súvisiace články

Diskusia