logo F1online.skF1online.sk

Aj promotéri veľkých cien chcú viac tímov, hovorí Mario Andretti

Fernando Alonso a Mario Andretti
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 09:30

Z fanúšikovského pohľadu je odpoveď na otázku jedenásteho či dvanásteho tímu absolútne jednoznačná. Ľudia by chceli vidieť viac jazdcov, viac áut, viac súbojov, viac príbehov a viac zápletiek. Z obchodného hľadiska to však, očividne, také jednoznačné nie je.

Michael Andretti pokračuje vo svojom boji o vstup do Formuly 1, hoci mu všetky signály naokolo hovoria, že je to márna snaha. Andretti Global si získalo podporu General Motors, fanúšikov, FIA a dokonca vraj aj promotérov. Americký tím na prvý pohľad vyzeral ako ďalší jackpot pre Liberty Media. Tá sa však postavila na odpor a z pochopiteľných dôvodov aj všetkých desať tímov.

Podľa Maria Andrettiho, ktorého syn pokračuje v boji za vstup do Formuly 1, však odpor vlastníkov nie je v najlepšom záujme športu. „Naozaj si myslím, že nový tím len posilní súčasnú štruktúru,“ povedal majster sveta z roku 1978.

„Hovoril som s organizátormi, napríklad s predsedom predstavenstva Circuit of the Americas Bobbym Epsteinom, a každý organizátor by pri pohľade na ambície Formuly 1 privítal nový tím. Pozrite sa na kalendár. Zamestnanci nemajú žiadny život a pri takom napätí vždy existuje šanca, že jeden tím sa zakolíše,“ hovorí Mario Andretti.

„Možno odrazu nebudete mať desať tímov, ale chcete mať istotu. Môžete vidieť, že aj FIA víta túto možnosť, pretože pravidlá umožňujú navýšenie účastníkov na dvanásť tímov, ak by to malo opodstatnenie. Zdá sa, že niektorí by sem radi prišli a patríme k nim aj my. Podľa mňa to do budúcna zabezpečí pevný štartový rošt,“ dodal Andretti starší.

Jeho synovi ide skvele na ruku aj posledný vývoj v Alpine. Automobilka Renault zatvára svoj továrenský tím a opäť obnovila diskusie o tom, či je záujem o Formulu 1 skutočne taký opodstatnený. Francúzska stajňa vraj nie je na predaj, ale aj na tomto príklade vidieť, že pre Renault má vlastný tím zmysel skôr ako marketingové cvičenie bez skutočných ambícií uspieť.

„Ako som povedal, nie každý tím je absolútne zdravý,“ vyhlásil Andretti. „Vždy tu budú otázky o stabilite jednotlivých tímov. Povoliť vstup jedenásteho alebo dvanásteho účastníka je tiež obchodné rozhodnutie a podľa mňa by to pomohlo zdraviu Formuly 1.“

Súvisiace články

Diskusia