logo F1online.sk

Hitech chce žalovať FIA. Ich ponuka vraj bola lepšia než Andrettiho

Po štarte VC Las Vegas 2023
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2023

V priebehu zimnej prestávky očakávame intenzívne zákulisné boje o príchod jedenásteho tímu do Formuly 1. Ponuka Michaela Andrettiho už nemôže byť atraktívnejšia, keď so sebou chce pritiahnuť dodávateľa pohonných jednotiek. Napriek podpore General Motors a FIA sa však nezdá, že sa Američanovi pootvorili vrátka aspoň o centimeter. Naopak, Medzinárodná automobilová federácia má podľa všetkého ďalší problém, keď proti nej podnikol právne kroky jeden z neúspešných záujemcov o vstup do F1.

Situácia okolo vstupu jedenásteho či dvanásteho účastníka je poriadne ošemetná. Concordská dohoda počíta s možnosťou postaviť na trať až 24 monopostov, ale napriek tomu si FIA zo štyroch záujemcov vybrala len jedného. Ako sme už viackrát informovali, každý krok v tejto otázke môže byť v rozpore s americkými a európskymi protimonopolnými predpismi. Je teda možné, že FIA a F1 sa až od súdov dozvedia, že určité správanie a rozhodnutia neboli v súlade s „kostolným poriadkom“.

Podľa renomovaného novinára Joea Sawarda chce práve jeden z neúspešných záujemcov skúsiť svoje šťastie v súdnej sieni. Pritom vraj nespochybňuje správanie a rozhodovanie FIA, ale rovno ju obviňuje zo zaujatosti. Ako vieme, prezident federácie Mohamed bin Sulajem horúčkovito bojuje za Andrettiho, ale bojuje aj za záujmy FIA či F1? Veď keby bola ponuka Hitechu kvalitnejšia a lukratívnejšia, ale federácia by beztak vybrala len Andrettiho, dopustila by sa obdoby machinácie pri verejnom obstarávaní.

V každom prípade, pravidlá a predpisy nášho športu sa častokrát nachádzajú v takej hmle, že skúsiť šťastie na súde nevyzerá zakaždým ako úplne zlý nápad. „V Abú Zabí sa na horizonte objavil ďalší temný mrak, keď sa ukázalo, že záujemca o vstup do F1 Hitech Grand Prix podniká právne kroky proti federácii v súvislosti s procesom výberu nových tímov,“ napísal vo svojom blogu Joe Saward.

„Zatiaľ to nie je oficiálne potvrdené, ale deje sa to a je ťažké si predstaviť, ako by sa to dalo vyriešiť rýchlo a v tichosti. Nepoznáme povahu žaloby, ale prípadné právne kroky by pravdepodobne vyžadovali, aby FIA poskytla dôkazy o tom, ako bolo prijaté rozhodnutie o Andrettim a čím sa ich podanie líšilo od Hitechu,“ uvádza Saward, ktorý prišiel aj s ďalšími zaujímavými správami.

„Hovorí sa, že Hitech sa zaviazal zaplatiť za vstup sumu 600 miliónov dolárov, ak to od nich budú vyžadovať nové obchodné dohody. Hitech bude pravdepodobne argumentovať aj tým, že ich projekt bol pokročilejší ako ten Andrettiho – čo sa v tom čase skutočne povrávalo. Tím mal v lete model monopostu vo veternom tuneli a dohodu o dodávkach pohonných jednotiek s Mercedesom,“ dodal dlhoročný motoristický novinár.

Tieto udalosti môžu podľa jeho slov ovplyvniť aj rozhodovanie o vstupe Andrettiho, ktorý sľubuje príchod čistokrvného amerického továrenského tímu s americkým motorom. F1 by podľa Sawarda mohla najprv počkať na rozhodnutie o Hitechu a až potom rozhodnúť o vstupe Andrettiho. Prijatie amerického tímu totiž môže byť povestnou poslednou kvapkou, ktorá pomkne Hitech k činu.

„FIA je nezisková organizácia, ale môže byť žalovaná. Zo zákona je povinná uzavrieť poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré by pokrylo súdne trovy a odškodné, ale z hľadiska imidžu a prestíže by to mohlo prerásť do obrovského problému. Tomuto všetkému sa dalo predísť, keby FIA nevyhlásila výberové konanie,“ napísal Saward.

Súvisiace články