logo F1online.skF1online.sk

De Vries o období po Monze: Telefón neprestával zvoniť

Max Verstappen a Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 10. 2022

Nyck de Vries v budúcom roku ukončí svoje dlhoročné čakanie. Holandský pretekár konečne podpísal zmluvu na celú sezónu a vytvoril jeden z najúsmevnejších a najnečakanejších príbehov posledných rokov. Dá sa totiž povedať, že za svoju zmluvu s AlphaTauri vďačí zapálenému slepému črevu Alexa Albona.

Nebyť jeho nečakanej premiéry v Monze a skvelého výsledku, šancu by možno ani nikdy nedostal. Septembrové udalosti však spôsobili v kariére holandského pretekára dokonalý obrat o 180 stupňov a hoci s ostatnými tímami rokoval už aj predtým, tento okamih bol rozhodujúci pri jeho prestupe do AlphaTauri.

Nyck musel pred mesiacom v Monze na poslednú chvíľu zaskočiť za Alexa Albona, ktorého trápil zápal slepého čreva. Taliansky okruh mal Williamsu dokonalo vyhovovať a de Vries to dokázal pretaviť do skvelého deviateho miesta, pričom nechal Nicholasa Latifiho ďaleko za sebou. Táto nedeľa, 11. septembra, znamenala v živote holandského pretekára zásadný obrat.

„Telefón neprestával zvoniť,“ povedal de Vries o období po Veľkej cene Talianska v podcaste Beyond the Grid. „Naozaj som chcel využiť momentum a rozruch, ktorý vznikol a pretaviť to na príležitosť vo Formule 1 v roku 2023.“

„S Williamsom sme, samozrejme, po dlhšiu dobu intenzívne rokovali. S Jostom Capitom som sa bavil v utorok po skončení talianskeho víkendu a v tom čase sme už mali dávno naplánovaný test s Alpinom, v továrni tímu som bol ešte pred podujatím v Spa.“

„V pondelok večer po pretekoch v Taliansku som však šiel v Monaku na večeru s Maxom, aby sme tak trochu oslávili úspechy z predchádzajúceho víkendu. Otvorene sme hovorili o možnostiach a príležitostiach. Bavili sme sa aj o AlphaTauri a doktorovi Markovi. Takto nejako to začalo. Koncom toho týždňa sme sa s Helmutom stretli v Grazi,“ spomína de Vries.

Výletom do Štajerského Hradca začína v podstate príbeh každého pilota Red Bullu a de Vries nebude žiadnou výnimkou. Svoj „výlet“ do Rakúska si pochvaľoval. „Skvelo sme sa spolu bavili. Strávili sme dva dni v spoločnosti miestnej kuchyne, bavili sa o budúcnosti a musím povedať, že má skvelý zmysel pre humor a navzájom sa rešpektujeme,“ povedal čoskoro pilot AlphaTauri.

„Myslím si, že ocenil, keď som tam prišiel osobne a reprezentoval sám seba. Bavil som sa s ním na rovinu. Red Bull zaujíma len výkonnosť a víťazstvá, to máme spoločné, takže to bolo veľmi priame a príjemné.“

„Samozrejme, dosiahnuť dohodu nebolo len na nás dvoch, bolo to trochu zložitejšie, čo je pochopiteľné. Vďaka tejto ceste do Rakúska som však pochopil, že mám veľmi dobrú šancu objaviť sa na rošte v roku 2023,“ dodal de Vries.

Súvisiace články

Diskusia