logo F1online.sk

Klien: Gasly si prestupom do Alpinu zachránil kariéru

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 10. 2022

Bývalý pretekár Red Bullu Christian Klien označil prestup Pierra Gaslyho z Red Bullu do Alpinu za krok, ktorým si môže francúzsky pretekár zachrániť kariéru, ktorá v AlphaTauri dosť stagnovala.

Gasly je od svojho vstupu do F1 v roku 2017 pilotom Red Bullu, aj keď prevažne pretekal v tomto období v „béčkovom“ AlphaTauri resp. Toro Rosso. Práve vo farbách tímu z talianskej Faenzy dosiahol svoj najlepší výsledok, keď ovládol preteky v Taliansku v roku 2020. Po fiasku, ktorým sa dá nazvať jeho pôsobenie v Red Bulle, si úplne podmanil AlphaTauri, no jeho návrat do výkonnejšieho sesterského tímu je v nedohľadne.

Klien preto verí, že Gaslyho prestup do Alpinu, kde sa stretne so svojím odvekým rivalom rovnakej národnosti Estebanom Oconom, je potrebný a prišiel včas.

„Myslím si, že Gaslymu to môže zachrániť kariéru,“ uviedol Christian Klien v podcaste F1 Nation. „Myslím si, že bol trochu frustrovaný, trochu nemotivovaný zo situácie v AlphaTauri a tiež z toho, že sa opäť neposunie do tímu číslo jedna Red Bullu.“ Okrem toho je podľa Kliena pre Gaslyho nesmierne dôležité, že bude pôsobiť v továrenskom tíme.

Veľa sa toho popísalo i o problémoch medzi Gaslym a jeho budúcoročným tímovým kolegom Oconom. Obidvaja jazdci priznávajú, že ich vzťahy neboli v minulosti na najlepšej úrovni, ale sú si istí, že môžu spolupracovať na zlepšení tejto situácie a pomôcť tímu.

Klien si uvedomuje, že v Alpine bude cítiť napätie, ktoré by však obaja jazdci mohli využiť na to, aby sa navzájom po výkonnostnej stránke posúvali dopredu. „Myslím si, že sa môžu navzájom postrčiť. Aj keď je v tíme trochu napätia, ak ťahajú za povraz jedným smerom – môže to pomôcť aj tímu. Nakoniec sú obaja dosť starí na to, aby sa preniesli cez problémy, ktoré mali v minulosti,“ poznamenal 39-ročný Rakúšan.

Podľa Kliena stratil Gasly v AlphaTauri motiváciu kvôli viacerým faktorom. Francúz si uvedomuje, že AlphaTauri nikdy nedokáže poraziť Red Bull, a tým, že mu ušla sedačka v Red Bulle, prišiel aj o možnosť bojovať o popredné priečky v šampionáte. Zároveň netreba zabúdať na to, že sa tím z Faenzy v súčasnej sezóne trápi. V Pohári konštruktérov je až na deviatom mieste, pričom do konca ročníka zostávajú len štyri preteky.

Naproti tomu je Alpine na solídnej štvrtej pozícii, aj keď sa za ním v tesnom závese pohybuje McLaren prevažne zásluhou Landa Norrisa. Navyše, ako sme už uviedli, tím z Enstonu má vlastnú pohonnú jednotku a avizuje, že chce v nadchádzajúcich rokoch útočiť na víťazstvá. Je však otázne, či sa Francúzom tieto smelé ambície podarí aj naplniť. Napriek tomu je Alpine pre Gaslyho v súčasnosti rozhodne najlepšou voľbou.

Súvisiace články