logo F1online.skF1online.sk

Gasly: Keď sa Franz dozvedel novinky, videl som slzy v jeho očiach

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 10. 2022

Koniec po vyše desaťročnom pôsobení v štruktúrach Red Bullu. Pierre Gasly by vám toho o stajni z Milton Keynes a jej fungovaní vedel povedať viac, než by bolo zdravé. Aj preto mu určite padne aspoň trochu vhod, že od roku 2023 zmení prostredie a presunie sa do Alpinu. Tento tím ho vraj dlho lákať nemusel.

V priebehu Veľkej ceny Japonska bolo oficiálne oznámené, že nástupcom Fernanda Alonsa v kokpite francúzskej stajne sa stane Pierre Gasly. Ten tak vytvorí čisto francúzsku dvojicu vo francúzskom tíme a doplní svojho veľkého rivala z čias motokár Estebana Ocona.

„Mal som zmluvu s AlphaTauri aj na rok 2023, ale zrazu sa začalo diať toto všetko. Spustili sa vážne rozhovory a dialóg pokračoval,“ povedal Gasly. „Nebolo to jednoduché. Samozrejme, že je to veľký krok v mojej kariére, ktorý som si musel naozaj dobre premyslieť.“

„Veľmi rýchlo som však nadobudol pocit, že toto je tá správna vec, ktorú treba urobiť. Bolo celkom jasné, že vzhľadom k tomu, čo chcem v tomto športe dosiahnuť, je toto ten správny krok,“ dodal Gasly.

Ten tiež priznal, že väzby na Renault „tu boli vždy“, ale nikdy to neprerástlo v niečo väčšie. Vzhľadom na jeho francúzsky pas to však dáva zmysel.

Gasly bol dlhé roky viazaný Helmutovi Markovi a Red Bullu. Zmluvu síce podpisoval dobrovoľne, ale nejedenkrát mal určite dojem, že keby mal tú moc, tak by štruktúry Red Bullu i AlphaTauri okamžite opustil. Po toľkých rokoch v jednej organizácii mu nový začiatok môže padnúť vhod. Stále však má byť svojmu bývalému zamestnávateľovi za čo vďačný. Nielenže ho dostali do F1, ale teraz mu napriek platnej zmluve umožnili odísť. Okrem toho, odchádza ako štatisticky najúspešnejší pilot AlphaTauri a Toro Rosso v histórii stajne. Svoje pôsobenie vo Faenze ovenčil víťazstvom v Monze a ďalšími dvomi pódiovými umiestneniami.

„Christian Horner, Helmut Marko a Franz Tost hneď pochopili, aká je to pre mňa príležitosť. Takisto cítili moju túžbu začať niečo nové a moju vôľu bojovať v čele štartového poľa,“ hovorí Gasly.

„Pochopili to pomerne rýchlo, zvlášť Christian a Helmut. S Helmutom som absolvoval dlhý rozhovor. Keď sa Franz dozvedel novinky, videl som slzy v jeho očiach, pretože náš vzťah je veľmi pevný. Spolupracovalo sa nám mimoriadne dobre.“

„Diskutovalo sa o tom so všetkými a pre niektorých to bolo ťažšie než pre iných. Na konci dňa však všetci pochopili, aká skvelá je to pre mňa príležitosť a pracovali na tom, aby sa to podarilo. Som im za to veľmi vďačný,“ dodal Gasly.

Súvisiace články

Diskusia