logo F1online.sk

De Vries čelí veľkým očakávaniam. Má sa okamžite adaptovať a stať lídrom

Nyck de Vries
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2022

Čakanie Nycka de Vriesa na poriadnu šancu vo Formule 1 bolo dlhé, ale nie nekonečné. Bývalý člen štruktúr McLarenu, Audi a Mercedesu prechádza do služieb ďalšieho giganta. V AlphaTauri si ho zoberie pod krídla duo ostrieľaných Rakúšanov, ktorí sú známi svojimi nárokmi.

Šéf AlphaTauri Franz Tost nejedenkrát povedal, že pilot začínajúci vo Formule 1 potrebuje tak dva až tri roky na to, aby sa celkom adaptoval na všetko, čo sa v najvyššej motoristickej triede od pilotov požaduje. Po skončení tejto „skúšobnej doby“ sa majú buďto posunúť do Red Bullu alebo uvoľniť miesto niekomu inému. Používal to pri vysvetlení a obhájení početných chýb i nedostatočných výkonov jeho mladého zverenca Júkiho Cunodu.

Naproti tomu Nyck de Vries, ktorý má vo Formule 1 omnoho menšie skúsenosti než jeho tímový kolega, zrejme taký luxus nedostane. Očakávania od šéfov budú veľké odhliadnuc od skutočnosti, že po „dvoch či troch sezónach“ by z neho už bol vlastne tridsiatnik.

„Očakávam, že obdobie zaúčania sa v Nyckovom prípade zredukuje na pár testov,“ prehlásil Tost pred novinármi v Japonsku. „Moje očakávanie je teda také, že už od prvých pretekov sezóny 2023 bude veľmi konkurencieschopný.“

AlphaTauri neplánuje pre de Vriesa ani žiadny rozsiahly testovací program. Vo zvyšku sezóny 2022 neabsolvuje s monopostom AT03 žiadny voľný tréning alebo niečo podobné, keďže vo Faenze neočakávajú, že ho Mercedes uvoľní spod zmluvy skôr. „Dúfam, že ho uvidíme na posezónnych nováčikovských testoch v Abú Zabí,“ povedal Tost.

Ten si dobre uvedomuje aj fakt, že najväčšou slabinou jeho tímu neboli v tejto sezóne piloti, ale auto. Preto je podľa neho prvoradé, aby bol monopost AT04 čo najkonkurencieschopnejší. „Keď máte dobré auto, je to jednoduché aj pre jazdcov. Keď budú s autom problémy, tak to nebude jednoduché vyriešiť, pretože Nyck nemá v F1 toľko skúseností.“

„Júki sa stále učí, ale podľa mňa by mal byť v budúcom roku dostatočne vyspelý, aby tím usmerňoval po technickej stránke. Napriek tomu od Nycka veľa očakávam, pretože má skúsenosti z rôznych kategórií, v ktorých vyhrával preteky aj tituly. Preto si myslím, že keď bude auto fungovať, čaká nás úspešný rok,“ povedal Tost.

Z nárokov nezľavil ani večne náročný poradca Red Bullu Helmut Marko. De Vries by sa podľa jeho slov dokonca mohol stať lídrom stajne z Faenzy.

„Určite sa môže stať lídrom. Júki je stále mladý a po technickej stránke ešte nemá také skúsenosti, takže Nyck môže viesť tím,“ povedal Marko. „Uvidíme, ako to v budúcom roku bude vyzerať v praxi, ale súdiac podľa jeho skúseností a osobnosti by mal byť Nyck lídrom tímu.“

Súvisiace články